Mjuka fyllda bullar

december 15, 2015 – Taggad som

Lucka nr. 15 innehåller en liten paus från alla kanel och julgodis så här i juletid. Nybakade bullar slår aldrig fel och de här med en kärna av härligt god hemrostad mandelmassa är svårslagna. Varför inte lyxa till det och låta dem förgylla söndagsfrukosten?

Deg

Ingredienser (till ca 36st)

  • 800g vetemjöl special
  • 50g blå jäst
  • 500g röd mjölk
  • 2tsk nystött kardemumma
  • 85g strösocker
  • 150g mjukt osaltatsmör
  • ½ tsk salt
  • 1ägg (till pensling)

Metod

  1. Ljumma mjölk till strax under 37°C, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten.
  2. Blanda i 2 tsk nystött kardemumma, strösocker och  salt.
  3. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig.
  4. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen tills den är jämn och smidig.
  5. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, ca 30min.
  6. Förbered under tiden mandelfyllningen.
  7. Kavla ut degen och skär rutor, klick ut en tesked mandelfyllning i varje och nyp ihop hörnen.
  8. Se till att fyllningen inte stick ut någonstans, då finns det risk att den flyter den ut.
  9. Lägg i en bullform och i en muffinsplåt om du har (hjälper till med så att bullen jäser på höjden)
  10. Jäs ca 30min till.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö lite krossade mandlar ovanpå.
  12. Grädda mitt i ugnen på 225° tills bullarna är gyllenbruna, ca 10minuter.
  13. Låt svalna på galler och njut! 

Rostad mandel & vaniljfyllning

Ingredienser

  • 100 mjukt osaltat smör
  • (1 ½ msk florsocker)
  • 1 äkta vaniljstång
  • 3 dl oskalade mandlar
  • 3 dl råsocker
  • 1 äggvita

Metod

  1. Rosta mandlarna i torr panna, mixa samman sen till ett pulver och tillsätt äggvita tills det blir en massa.
  2. Blanda massan med vaniljstång och mjukt smör. Ställ åt sidan.