Macarons - Citrus

mars 13, 2015 – Taggad som

Nu sitter jag och väntar på Meter Televisions kontor i frihamnen i Stockholm. Jag har nämligen en intervju med Ingela kl.11 för Hela Sverige Bakar 2015, pirrigt!! Det är ju inte första gången jag söker, men jag har lika höga förväntningar för det. Jag kunde inte riktigt låta bli att söka, jag ska bara med. Det här är min grej och det att få stå på TV och göra det jag tycker är allra mest skoj skulle vara drömmen. Men vi får se, jag tar med mig ett par av mina fräsigaste macarons och hoppas på det bästa. Wish me luck! 

Det kanske finns 3 miljoner sätt att göra macaroons på, jag har provat hälften av dessa. Kanske inte exakt, men jag har försökt lyckas med de recept som görs på fransk maräng, italiensk och de där emellan och här kommer det recept som enligt mig ger bäst resultat och är svårast att misslyckas med. För oss som inte är begåvade med extremt tålamod slutar man leta när man hittat ett vinnande koncept, recept. Dessa macarons baseras på en italiensk maräng, dvs den görs på kokt sockersirap och därmed slipper man momentet där macaronsen måste torka innan de bakas som de som baseras på fransk maräng.

Here we go!

Macarons

Ingredienser

  • 120g äggvita (ca 4st)
  • 180g strösocker
  • 150g florsocker
  • 150g mandelmjöl
  • 50g vatten
  • (pulverfärg/pastafärg)

Metod

  1. Blanda hälften av äggvitan med mandelmjöl, florsocker och några droppar av den färg som du vill ha och ställ åt sidan
  2. Blanda 150g strösocker och vatten i en kastrull och sätt på hösta värmen.
  3. Lägg under tiden resten av äggvitan i skålen till en stående visp och börja vispa på låg hastighet.
  4. När äggvitan börjat skumma och sockersirapen nått temperaturen 100°C, hög hastigheten och vispa på full hastighet tills det hårda toppar.
  5. Tillsätt 30g strösocker lite i taget till äggvitan och fortsätt vispa på hög hastighet.
  6. Ta av sockersirapen direkt från plattan när den nått 116°C och börja långsamt hälla den i marängen.
  7. Låt marängen vispa på hög hastighet tills den är nästan rumstempererad, ca 10min.
  8. Sätt ugnen på 160°C.
  9. Blanda sedan 1/3 av äggvitan med mandelsmeten och vänd därefter försiktigt ned resten av marängen.
  10. Nu är det kritiska läget att röra precis lagom, ju mer luft du rör ut ur smeten desto plattare blir macaronsen, desto mer luft du har i smeten riskerar du att du får skrovliga macarons som spricker.
  11. Smeten är precis lagom när du tar en sked och lägger på ett bakplåtspapper och den flyter ut lite grann med fortfarande håller sin form. Det här steget tar tid att lära sig, så ge inte upp om du misslyckas första gången.
  12. Fyll sedan smeten i en spritspåse med en rund slät tyll med 1 cm i diameter.
  13. Spritsa ut cirklar i storlek av en 5-krona eller 1-krona för mini-macarons, på ett bakplåtspapper.
  14. Låt torka 30min tills de inte känns kladdiga när du känner lätt på ytan.
  15. Grädda mitt i ugnen 8min på 160°.
  16. När de är färdiga ska de en liten "fot" efter att ha rest sig i ugnen, en krispig skorpa med mjuk mitt och släppa lätt från bakplåtspapperet.
  17. Låt svalna helt på galler.
  18. Matcha de macarons som är lika stora och fyll med en liten klick av lime / lemon / orange curd och tryck till så fyllningen kommer ut till kanten.

Lime / Lemon / Orange Curd

Ingredienser

  • 4äggulor
  • 150g strösocker
  • 2 msk maizena
  • Antingen 5st lime / 3st citroner / 2 apelsiner
  • 1 nypa salt
  • 60g osaltat mjukt smör

Metod

  1.  Zesta lime, citron eller apelsiner och pressa ur juicen.
  2. Lägg i en kastrull och värm, låt det sjuda upp.
  3. Vispa samtidigt strösocker, äggulor, maizena och salt i en skål.
  4. Häll den varma juicen över äggvispet samtidigt som du rör, så det inte sätter sig.
  5. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme tills krämen tjocknat och bubblar lätt.
  6. Låt krämen koka ett par minuter så att smaken av maizena försvinner.
  7. Ta curden av plattan och börja tillsätta smöret i bitar, rör tills allt är homogent.
  8. Lägg curden i en skål och plasta direkt på ytan och kyl, så bildas färre bakterier.
  9. Låt gärna curden stå i kylen ett par timmar så den hinner sätta sig.