Pavlovatårta med Röda Vinbär

augusti 3, 2015 – Taggad som

Pavlova är en marängtårta och maräng är i grund och botten bara socker och äggvita. Men det finns ändå fler recept än man kan räkna där ute. Det här är mitt grundrecept till mina maränger alltid blir krispiga, vita och lagom sega i mitten, dessutom är den här marängtårtan extra piffig med choklad och vaniljrippel.

Receptet ger tre eller fyra lager maräng, beroende storlek.

Maräng med chokladrippel

Ingredienser

  • 180g äggvita (ca 6st)
  • 350g strösocker
  • 2 tsk maizena
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 80g mörk choklad

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg sockret på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något.
  4. När ugnen är varm ställ in sockret och sätt timern på 5min.
  5. Lägg under tiden äggvitorna i skålen till en köksassistentbörja vispa på låg hastighet tills det börjar skumma.
  6. När det är 2min kvar på timern, öka hastigheten till max.
  7. Äggvitorna bör nu ha format hårda toppar.
  8. Ta ut sockret och sänk temperaturen till 120°C.
  9. Börja skeda det varma sockret i marängen, en sked i taget.
  10. När allt socker är i marängen fortsätt att vispa på hög hastighet.
  11. Blanda vaniljsocker, maizena och vinäger i en liten skål och tillsätt till marängen.
  12. Nu har marängen börjat svalna och gnuggar du smeten mellan två fingrar känns det helt slätt utan sockerkorn.
  13. Ta bort skålen från köksassistenten och häll den svalnade chokladen ovanpå.
  14. Med en slickepott, rör om med två tag i smeten, inte mer!
  15. Fördela sedan smeten på två bakplåtar med papper och sprid ut till cirklar utan att blanda ripplet allt för mycket.
  16. Grädda tills krispiga utanpå och mjuk-sega inuti, ca 2h mitt i ugnen.
  17. Låt svalna helt på galler innan montering.
  18. Vispa grädden hårt och vänd samman med vinbärscurden.
  19. Varva vinbärskräm och maräng, avsluta med bären på toppen.
  20. Servera direkt!

Vill du förbereda tårtan i tid, gör kräm och maräng för sig och lägg snabbt ihop precis innan det är dags för dessert, så håller sig marängen krispig.

Fast Rödvinbärscurd

  • 400g röda vinbär
  • 200g socker
  • 6äggulor
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 40g osaltat smör
  1. Mixa och sila de röda vinbären, låt purén sjuda i en kastrull.
  2. Vispa socker, äggulor, maizena och salt i en skål.
  3. Slå den varma vinbärspuren över äggvispet under omrörning.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under konstant omrörning.
  5. Låt koka ett par minuter så smaken maizena försvinner helt.
  6. Ta av plattan och rör ned smöret.
  7. Plasta direkt på ytan och låt svalna helt i kylskåp.