Saffransmunkar

december 1, 2015 – Taggad som

Första december är här och det är även min söta julkalender! Varje dag bjuds det på något nytt och spännande här på bloggen, idag är det ett recept på saffransmunkar!

Ja, i juletid passar jag på att göra mina mini-munkar med saffranssmak, doften i köket är helt obeskrivlig! De här munkarna är mycket enklare än du tror! Degen är precis som en saffransdeg och själva friteringen kan du lätt anordna genom att fylla olja i en tjockbottnad kastrull. Små och söta som de här passar de perfekt till alla fikastunder som vi har nu i december.

Ingredienser

  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 1 msk konjak (eller annan sprit)
  • 25g jäst
  • 2,5 dl mjölk, gärna 1,5% (250g)
  • 80 g rumstempererat smör
  • 125 g mascarponeost
  • 0,5 dl strösocker (45 g)
  • 7,5 dl vetemjöl (450 g)

+ olja att fritera i och socker att strö efteråt

 Metod

  1. Blanda saffran och konjak eller det du har hemma, låt stå minst 30 min. (Spriten absorberar saffranssmaken och gör att saffranssmaken förstärks)
  2. Värm mjölk till 37°C i en kastrull. (hellre för kall än för varm, så dör inte jästen)
  3. Smula jästen bunken till din köksmaskin eller en skål om du knådar för hand och lös upp med lite av mjölken tillsätt sedan resterande mjölk.
  4. Tillsätt socker, saffran, mascarpone, salt, mjukt smör och mjöl (spara ca 3 dl). (färskosten ger inte saftigare bullar, men ger en god och frisk smak som kontrast till den söta bullen)
  5. Knåda degen i maskin tills den är smidig, ca 10 min i maskin, eller längre för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 1h.
  6. Baka ut genom att rulla bollar knappt som en pingisboll, de blir större vid jäsning (mina vägde ca.15g styck)
  7. Låt bollarna jäsa igen, ca 30min under bakduk.
  8. Värm olja till 180°C i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Oljan måste vara minst 4 cm djup i kastrullen, annars bränns munkarna av bottenvärmen.
  9. Fritera några stycken i taget så att oljan inte sjunker i temperatur. Vänd munkarna försiktigt med en gaffel när de blivit gyllenbruna på ena sidan, ca 1 minut på varje sida. (Men det kan gå snabbare!)
  10. Ta upp och låt landa på hushållspapper, doppa sedan direkt ned i en skål med socker. (Sockret kommer bara att täcka munkarna om de är varma när de doppas)
  11. Låt svalna på kökspapper och ät gärna medan de är forfarande är ljumma, krispiga och ljuvliga!

Se till att degen jäst till dubbel storlek innan du bakar ut.

Rulla små munkar! Tänk på att de ska jäsa först och sen sväller ytterligare de vid friteringen.

Använd ett par gafflar för att enkelt lägga ned och ta upp bollarna ur den heta oljan.

Sockra ordentligt innan munkarna svalnar, så fastnar sockret snyggt och jämt.

Äts genast eller förvaras i en tätslutande påse eller burk för när sötsuget faller på!