Smala baguetter med råg och valnötter

december 24, 2015 – Taggad som

G O D  J U L! Hoppas ni firar dagen tillsammans med era nära och kära och frossar i glögg och gottigheter. Här kommer ett härligt recept på smala baguetter du lätt svänger ihop till en middag, eller varför inte till julbordet? 

Vridna rågbaguetter med honung & valnötter

Ingredienser

  • 1 dl rågmjöl (blötlägges i 1,5 dl vatten)
  • 100g valnötter
  • Ca 600g vatten
  • 50g färsk jäst
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 msk honung
  • 14g Salt

+ hackade valnötter och pumpafrön till topping

Metod

  1. Lös upp jästen i en bunke med ett par matskedar kallt vatten.
  2. Ljumma på resten av vattnet och honungen till 35°C (eller lite svalare än fingervarmt om man inte har en termometer).
  3. Häll i vetemjöl special, lite i taget tills degen precis går ihop, den ska vara lite kletig.
  4. Knåda degen i maskin tills den är riktigt smidig och glutenet är fullt utvecklat, ca 10min.
  5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter.

Utbakning

  1. Stjälp upp degen på bordet och tillsätt valnötterna. Vik ihop degen och knåda för hand tills smaksättningen är jämt fördelad i degen.
  2. Värm ugnen till 250°C (ej varmluft) och lägg in en baksten om du har mitt i ugnen.
  3. Jäs degen i en bunke under plastfolie på ett varmt ställe tills den är dubbelt så stor, ca 40min.
  4. Stjälp upp degen på bordet och forma till 8 smala baguetter.
  5. Dra försiktigt ut degen tills den är avlång, försök att inte förlora luft i degen.
  6. Doppa ena sidan i vatten och sedan i pumpafrönen/valnötterna. Vrid sedan baguetten ordentligt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande baguetterna.
  7. Täck med en bakduk och jäs i ytterligare 25min.
  8. Dra över bakplåtspappret med baguetterna på bakstenen och grädda mitt i ugnen ca 20min. Sänk temperaturen till 220°C efter 10min.
  9. Ta ut baguetterna och låt dem svalna på galler.