Apelsincupcakes med vit choklad & cream cheese frosting
Apelsincupcakes med vit choklad & cream cheese frosting
Hur spännande var det inte att se första avsnittet av Hela Sverige Bakar i torsdags? Jag sitter forfarande med ett flin på läpparna när jag tänker på det. Vilket äventyr den där allra första dagen var och plötsligt hade man glömt hur man vispar en enkel maräng. Tänk vad 5 stycken kameror och ett gäng producenter kan påverka. I torsdags passade jag på att bulla upp med en kakbuffé till de nära o kära och testbakade en ny cupcake, som kommer bli en favorit framöver.
Receptprövning nummer två i jakten på det perfekta muffinsreceptet blev alltså en riktigt saftig och mjuk kaka med fyllig smak av apelsin. Även denna är baserad på en rörd och inte vispad smet, vilket alltså ger mjuka, kompakta men väldigt saftiga och framförallt smakrika muffins. Precis det jag letar efter i den perfekta cupcaken. Receptet är baserat på den här mjuka blodapelsinsockerkakan men med lite justeringar. Receptet ger ca 24 st mini muffins eller 12st större, tänk på att grädda de några extra minuter om du gör stora.
Apelsincupcakes
Ingredienser
- 140g vetemjöl (ca 2,2dl)
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 150g strösocker (ca 2dl)
- Rivet skal från 2 apelsiner
- 60ml apelsinjuice (60g)
- 65g osaltat smör, smält och avsvalnat
- 65ml mjölk (65g)
- 1 ägg
Metod
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smöra en minicupcakeplåt eller ställ små cupcakeformar på en plåt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och strösocker i en skål.
- Blanda först de blöta ingredienserna och zestet i en annan skål och rör sedan ihop de två. Tricket för att få en saftig kakbit är att inte blanda för mycket utan bara precis tills smeten går ihop.
- Fyll cupcakesen upp till ¾ och baka av mitt i ugnen tills saftiga och blekt gyllenbruna, ca 11min. De är färdiga när de klarar stickprov. De känns väldigt fuktiga, men ska inte vara kladdiga.
- Låt svalna på galler innan du spritsar på frostingen.
Vit choklad & cream cheese frosting
INGREDIENSER
- 150g vit choklad (använd en riktigt god, gärna Odense)
- 50g mjukt osaltat smör
- 200g kylskåpskall philadelphiaost
- Rivet skal från en apelsin
Metod
- Smält den vita chokladen försiktigt i ett vattenbad, ta sen av den och låt den svalna något.
- Vispa det mjuka smöret fluffigt och vispa sedan i philadelphiaosten.
- Tillsätt till sist den avsvalnade vita chokladen och pressa saften från citronen.
- Vispa tills allt precis bara gått ihop, så blir frostingen tjock och lättspritsad.
- Lägg frostingen i en spritspåse med en runt tyll, ca 1cm i diameter och spritsa små toppar ovanpå cupcakesen och toppa med apelsinzest.
Njut direkt eller förvara cupcakesen i en tättförslutande burk i kyl, så håller de sig fräscha i minst ett par dagar.
Jag passade på att göra ett helt gäng till mina vänner och familj när det var dags för premiären av Hela Sverige Bakar i torsdags och de här gick hem bäst på kakbuffén.