Apelsincurd med Cointreau

december 18, 2015 – Taggad som

Jag älskar lemoncurd! Men det finns så mycket härlig citrus i säsong nu och den här apelsincurden är perfekt att använda som tårtfyllning (till en chokladtårta kanske), kräm eller bara bre den som den är på en bit toast. Den är betydligt sötare än en lemoncurd och däför tillför cointreaun och lyfter smakerna. Så gott! Såklart kan man använda en skvätt citronsaft istället om man vill göra den helt alkoholfri.

Här har jag använt den till att fylla mina macaroons.

Curd

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 150 g strösocker
  • 2 msk maizena
  • 4 st ekologiska apelsiner (mina vara ganska små, så minska antalet om de är stora)
  • 1 nypa salt
  • 60 g osaltat mjukt smör
  • 1-3 msk cointrau (eller citronsaft)

Metod

  1. Riv det ytterska skalet av apelsinerna i en skål och pressa dem.
  2. Lägg saft och skal i en kastrull, låt det sjuda upp, men inte koka.
  3. Medan saften är på spisen, vispa strösocker, äggulor, maizena och salt i en skål.
  4. Häll den varma juicen över äggvispet samtidigt som du rör, så att ägget inte sätter sig.
  5. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme tills krämen tjocknat och bubblar mycket lite.
  6. Låt krämen sjuda ett par minuter så att smaken av maizena försvinner.
  7. Ta curden av plattan och börja tillsätta smöret i bitar, rör tills allt är jämt och glansigt.
  8. Tillsätt cointreau efter smak, beroende på hur syrliga dina apelsiner är. Ju sötare, desto mer cointreau.
  9. Lägg curden i en skål och plasta med gladpack direkt på ytan. In i kylen, så bildas färre bakterier.
  10. Låt curden stå i kylen ett par timmar så den hinner stelna och bli härligt krämig.