Hela Sverige Bakar #6 | Munsbitar

oktober 15, 2015 – Taggad som

Här sitter jag med mina tomte-luvor som Birgitta kallade dem och njuter av lite efterlängtat solsken!

Jag överlevde ännu ett avsnitt!! Kvällens tema Munsbitar, eller MUMSbitar som jag kallar dem, kan alltså vara nästan vad som helst, men i form av ett mini-bakverk. Glad att det gick så bra som det gjorde, mitt självförtroende efter paradbaket låg inte på topp innan bedömningen, men sen ändrades allt! Vem någonsin bli mätt på domarnas smicker? Det börjar kännas riktigt galet nu, Vi är bara 6 personer kvar(!) Så glad att jag kommit så långt som jag har! :D Solen sken dagen till ära och det var riktigt härligt i tältet på eftermiddagen. Hej sommar, äntligen!

Bakomkulisserna

Vad ni kanske inte visste att jag planerat att göra helt andra munsbitar innan utmaninen. Tv-teamet tipsade om att många hade liknande idéer kring maräng på toppen, så det kan vara fördelaktigt att ändra. Jag bytte. Dessutom kom jag på att jag måste impa mer på Johan som efterfrågade Holländska smaker under småkake-utmaningen. Trot eller ej, det var första gången jag bakade just dessa godbitar, och det gick ju bra till slut i alla fall! :D

Receptet till kvällens Holländska Appelflap -Petit Chouxer och krispiga Mini-blåbärspajer med fluffig vaniljmitt hittar du nedan i detalj och även på recept.nu såklart!

Petite Appelflapjes

Rostad mandelmassa

Ingredienser

  • 100g
  • 20g florsocker
  • 1 äggvita

Metod

  1. Rosta mandeln, mixa med florsocker.
  2. Tillsätt äggvita tills det går ihop till en tjock massa.

Kanel cracquelin

Ingredienser

  • 30g osaltat smör
  • 40g farinsocker
  • 40 vetemjöl
  • 1tsk kanel

Metod

  1. Mixa alla ingredienser fint i en mixer
  2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
  3. Lägg i frysen.
  4. Ta ur frysen och stansa ut små rundlar, ca 2,5cm i diameter
  5. Placera en disk ovanpå varje petit choux innan de gräddas.

Pâte à choux deg

Ingredienser

  • 125g vatten
  • 50g osaltat smör
  • 1 nypa salt
  • 65g mjöl
  • 1 msk florsocker
  • 2 ägg (120g)

Metod

  1. Smält smör, en nypa salt och vatten i en kastrull.
  2. När det kokat upp,  töm i mjöl och florsocker
  3. "Rosta mjölet", alltså låt det svälla under omrörning i kastrullen några minuter.
  4. Töm därefter ut degen i en kall skål och rör tills det svalnat något.
  5. Rör i äggen ett i taget. Det ser ut som det inte kommer gå ihop, men fortsätt rör tills det gör det
  6. Häll upp smeten i en spritspåse med en rund tyll, 0,5cm i diameter.
  7. Spritsa ut ca 2cm i diameter rundlar på en plåt och grädda i 200°C ca 15min.
  8. Ta ut ur ugnen och gör ett litet hål på undersidan av petit chouxerna, låt torka ut ytterligare 10 min i ugn.
  9. Petit chouxerna ska vara gyllenbruna.

Appel fyllning

Ingredienser

  • 2st granny smith äpplen
  • 2st golden delicious äpplen
  • 30g osaltat smör
  • 60cl cognac
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 ½ dl sultanrussin (90g)
  • 1 dl oskalade hela mandlar (65g)
  • 2 dl osötad äppelmust med fruktkött (ex. Kiviks årets skörd eller Brämhults)
  • 250g vispgrädde

Metod

  1. Smält smör i en panna och skär äpplena i bitar.
  2. Lägg i russin och hackade mandlar, stek.
  3. Häll 2 msk farinsocker och 1tsk kanel på äpplena och vänd dem.
  4. Häll på 50cl cognac ta av plattan och tänd med en tändsticka.
  5. Låt brinna lite och släck sedan genom att hälla på äppelmusten.
  6. Ta ur äppelbitarna ur pannan och lägg på en skärbräda.
  7. Reducera såsen och låt svalna.
  8. Vispa 250g vispgrädde och blanda med den avsvalnade såsen, lägg i en spritspåse med en liten tyll.
  9. Fyll petit chouxerna med grädden och toppa med den stekta äppelmixen, pudra med florsocker.

Foto: Tv4/Pernilla Thelaus

Krispiga Små Blåbärspajer med Fluffig Vaniljmitt

Tarteletter

Ingredienser

  • 75g valnötter
  • 125g kallt osaltat smör
  • 100g strösocker
  • 1 nypa salt
  • 150g vetemjöl

Metod

  1. Rosta valnötter i en torr panna, mixa nötterna till ett fint puder.
  2. Lägg i kallt osaltat smör, vetemjöl, socker och mixa tills det blir en deg.
  3. Tillsätt lite kallt vatten om det behövs.
  4. Låt degen vila i kylen, ca 20min.
  5. Sätt ugnen på 175°C och gör blåbärskompotten.
  6. Forma degen till små bollar och tryck ut i små metallportionsformar ca 3cm.
  7. Grädda skalen på en plåt i ugnen,  ca 10 min.
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Smält samtidigt vit choklad i vattenbad och pensla sedan insidan av formarna när de svalnat.
  9. Fyll skalen med lite kompott i varje.
  10. Lägg en klick vaniljkräm ovanpå kompotten.
  11. Försök att täcka vaniljkrämen med blåbär ovanpå.
  12. Pudra ev. med lite florsocker på.

Blåbärskompott

Ingredienser

  • 250g frysta svenska blåbär
  • 1 citron
  • 1dl strösocker (85g)
  • 2 tsk potatismjöl

Metod

  1. Lägg blåbär, socker, potatismjöl och citronsaft i en kastrull.
  2. Låt koka allt tills det blir en tjock kompott och låt svalna.

Crème Pâtissière (med vispgrädde)

Ingredienser

  • 500g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100g strösocker
  • 1 ägg (60g)
  • 3 äggulor (90g)
  • 40g maizena
  • 400g vispgrädde

  • 200g färska blåbär

Metod

  1. Koka upp mjölk och fröna från en vaniljstång och hälften av sockret.
  2. Vispa maizena med resten av sockret och 1 ägg och 3 äggulor.
  3. Häll den varma mjölken på äggvispet och för sedan tillbaka till kastrullen.
  4. Koka tills krämen är tjock och kyl sedan.
  5. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den avkylda vaniljkrämen.

Så här söt var fina madde när vi väntade på bedömning! Läs mer om hennes sötsaker på: misscakepop.se