Blåbärspajer med valnötsskal
Dan före dag tipsar jag om mina allra bästa miniblåbärspajer. Med valnötter i skalet blir det krispigt och frasigt, nästan som ett flarn. Självklart kan man baka den i storformat om man inte har små söta kakformar!
Ingredienser
Tartelettdeg
75 g valnötter
125 g osaltat smör, kallt
150 g vetemjöl
100 g strösocker
1 nypa salt
Kompott
250 g svenska blåbär
1 citron
1 dl strösocker (85 g)
2 msk maizena
Crème pâtissière
500 g mjölk
1 vaniljstång
100 g strösocker
1 ägg (60 g)
3 äggulor (90 g)
20 g maizena
400 g vispgrädde
+ färska blåbär och florsocker till topping
Tarteletter
- Rosta valnötter i en torr panna. Mixa till ett puder.
- Mixa ihop kallt osaltat smör, socker och 1 dl av de rostade nötterna i en mixer tills det blir en deg. Tillsätt lite
- kallt vatten om det behövs. Lägg degen i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Forma degen till små bollar och tryck ut i portionsformar ca 3 cm i diameter och 1 cm djup.
- Grädda formarna på en plåt i ugnen i ca 10 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
- Smält vit choklad i vattenbad och pensla insidan av formarna när de svalnat.
Blåbärskompott
- Koka alla ingredienser till kompotten och låt svalna.
Crème pâtissière med vispgrädde
- Värm upp mjölken i en kastrull.
- Vispa vaniljstångens frön, socker, ägg, äggulor och maizena poröst. Häll den varma mjölken över äggvispet. under kraftigt omrörning.
- Häll sedan tillbaka krämen i kastrullen och låt koka upp. Låt krämen bubbla försiktigt en stund så smaken från maizenan försvinner.
- Plasta krämen och kyl.
- Vispa grädde och vänd ned i vaniljkrämen.
Fyll tartelettformarna med lite blåbärskompott och spritsa sedan en topp av vaniljgrädden ovanpå. Dekorera med färska blåbär genom att täcka vaniljkrämen så du få en ”blåbärskupol”. Pudra med florsocker och servera!