Brown Butter Banoffee Muffins
Inspirerade av den klassiskt amerikanska pajen "Banoffee Pie" och försvenskade i muffinsformat, har jag vridit upp volymen i det här receptet. Alla smaker spelare en roll under temat karamelltoner, men med fokus på krämighet, saftighet, och sötma(!). För det är i alla fall något som känns väldigt Amerikanskt för mig. Här hittar ni receptet från programmet, finns även på recept.nu.
Valnötsmuffins
Ingredienser
- 170g osaltat smör
- 200g yoghurt
- 4ägg
- 120g ljust muscovadosocker
- 170g strösocker
- 130g valnötter
- 360g vetemjöl
- 2 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
Metod
- Sätt ugnen på 200°C och fyll en muffinsplåt med pappformar.
- Bryn smör och blanda med yoghurt
- Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker poröst.
- Hacka valnötter grovt och rosta i en torr panna.
- Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljpulver och salt.
- Sikta och vänd ned de torra ingredienserna och valnötterna i äggvispet.
- Blanda i smöret och yoghurten.
- Rör smeten så att det precis bara går ihop.
- Fyll upp ¾ av 12 muffinsformarna och grädda tills gyllenbruna, ca 18min.
Toffeefyllning
Ingredienser
- 110g smör
- 110g ljust muscovadosocker
- 400g sötad kondenserad mjölk
Metod
- Smält smör och socker i en kastrull på låg värme.
- Tillsätt kondenserad mjölk och sjud ca 5min.
- Låt svalna.
Valnötsflarn
Ingredienser
- 40g valnötter
- 40g vetemjöl
- 100g osaltat smör
- 50g råsocker
- 4 msk ljus sirap
- 3 msk whiskey (eller mer, för den som vågar)
Metod
- Sätt ugnen på 175°C.
- Hacka valnötter ganska fint och blanda med vetemjöl.
- Koka upp smör, råsocker och sirap
- Blanda i mjölblandningen, salt och whiskey.
- Klicka ut matskedar på en plåt, grädda sex stycken i taget. (det gör inget om de flyter ihop)
- Grädda tills gyllenbruna med krispig kant, ca 7 minuter.
- Låt svalna på galler och bryt till lagom snygga oregelbundna trianglar.
Montering
Ingredienser
- 600g vispgrädde
- 4 bananer
- 1 citron
- 50g choklad
Metod
- Vispa 600g grädde hårt.
- Skiva 4 bananer och pressa 1 citron över, rör runt.
- Dra knivbladet mot chokladen för att göra chokladspån.
- Gröp ur lite ur muffinsens topp och fyll med kolasåsen.
- Lägg bananskivor på toppen och spritsa en topp av grädde.
- Stick in flarnet i grädden och strö över chokladspånen, servera.
Foto: Pernilla Thelaus / TV4