Brown Butter Banoffee Muffins

september 17, 2015 – Taggad som

Inspirerade av den klassiskt amerikanska pajen "Banoffee Pie" och försvenskade i muffinsformat, har jag vridit upp volymen i det här receptet. Alla smaker spelare en roll under temat karamelltoner, men med fokus på krämighet, saftighet, och sötma(!). För det är i alla fall något som känns väldigt Amerikanskt för mig. Här hittar ni receptet från programmet, finns även på recept.nu.

Valnötsmuffins

Ingredienser

  • 170g osaltat smör
  • 200g yoghurt
  • 4ägg
  • 120g ljust muscovadosocker
  • 170g strösocker
  • 130g valnötter
  • 360g vetemjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C och fyll en muffinsplåt med pappformar.
  2. Bryn smör och blanda med yoghurt
  3. Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker poröst.
  4. Hacka valnötter grovt och rosta i en torr panna.
  5. Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljpulver och salt.
  6. Sikta och vänd ned de torra ingredienserna och valnötterna i äggvispet.
  7. Blanda i smöret och yoghurten.
  8. Rör smeten så att det precis bara går ihop.
  9. Fyll upp ¾ av 12 muffinsformarna och grädda tills gyllenbruna, ca 18min.

Toffeefyllning

Ingredienser

  • 110g smör
  • 110g ljust muscovadosocker
  • 400g sötad kondenserad mjölk

Metod

  1. Smält smör och socker i en kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt kondenserad mjölk och sjud ca 5min.
  3. Låt svalna.

Valnötsflarn

Ingredienser

  • 40g valnötter
  • 40g vetemjöl
  • 100g osaltat smör
  • 50g råsocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 msk whiskey (eller mer, för den som vågar)

 Metod

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka valnötter ganska fint och blanda med vetemjöl.
  3. Koka upp smör, råsocker och sirap
  4. Blanda i mjölblandningen, salt och whiskey.
  5. Klicka ut matskedar på en plåt, grädda sex stycken i taget. (det gör inget om de flyter ihop)
  6. Grädda tills gyllenbruna med krispig kant, ca 7 minuter.
  7. Låt svalna på galler och bryt till lagom snygga oregelbundna trianglar.

Montering

Ingredienser

  • 600g vispgrädde
  • 4 bananer
  • 1 citron
  • 50g choklad

Metod

  1. Vispa 600g grädde hårt.
  2. Skiva 4 bananer och pressa 1 citron över, rör runt.
  3. Dra knivbladet mot chokladen för att göra chokladspån.
  4. Gröp ur lite ur muffinsens topp och fyll med kolasåsen.
  5. Lägg bananskivor på toppen och spritsa en topp av grädde.
  6. Stick in flarnet i grädden och strö över chokladspånen, servera. 

Foto: Pernilla Thelaus / TV4