Brown sugar Plum Pie

september 16, 2015 – Taggad som

Ooohh! Kunde inte låta bli att slå till på en påse plommon i storlek av apelsiner häromdagen. Vi var på marknaden och där stod en kille med ett bord fullt av frukt och bär, €1 för ett helt kilo(!) Holländska plommon, det kallar jag säsongspris! Fick nöja mig med en påse eftersom vi redan kånkade en del annat grönt. Dessa plommon är gigantiska, men får ni inte tag på sådana här stora i Sverige så funkar det precis lika bra att använda mindre, se bara till att de är mogna och naturligt söta. 

Valde att använda ett mörkt muscovadosocker i smeten för att matcha de tuffa plommen, det ger en kolaaktig ton på kakan nästan åt lakritshållet, vilket bryter fint mot de sötsyrliga plommonen.

Brown sugar plum cake

Ingredienser

  • 200g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk äkta vaniljsocker
  • 100g mjukt osaltat smör
  • 90g strösocker (+1 msk extra)
  • 90g mörkt muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 1kg mogna plommon

Metod

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Smöra och mjöla en 23cm i diamter springform.
  3. Dela plommonen på mitten och ta ut kärnan.
  4. Lägg åt sidan.Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en skål.
  5. Vispa smöret och socker luftigt.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget.Blanda försiktigt i mjölblandningen.
  7. Bred ut smeten i springformen och arrangera plommonen snyggt ovanpå, eller så som du har lust för.
  8. Strö det extra sockret, ca en matsked, ovanpå plommonen.
  9. Grädda mitt i ugnen tills plommonen är saftiga och kakan gyllenbrun, ca 45min.
  10. Servera ljum med en klick vispgrädde till, så är kvällen räddad.

Kan vara en alldeles för underskattad frukt, mer plommon åt folket!

Det är skönt när naturen själv står för skönheten, det gör bakningen så mycket roligare.

Mums!