Classic Challah
Om det är något vi brukar unna oss när vi går ut så är det att äta en riktig fancy pancy brunch på söndagsmorgnar. Sist så slog vi till på en Challah Cinnamon French Toast med banan, bacon och lönnsirap och när jag råkade snubbla på ett recept häromdagen så var jag bara tvungen att provbaka ett det här saftiga flätade judiska brödet. I mitt huvud är grundpriciperna för att baka challah totalt fel och nyfiken som jag är var jag tvungen att provas själv. Hård deg, mycket ägg och mycket olja, allt som får ett bröd att bli tungt, svårjäst och torrt. Men ack så fel jag hade, en stor, gigantisk monsterlimpa växte fram under kvällen och vilket bröd, vilket BRÖD! Vi åt det nybakt och jag skar upp och frös resten, så nu blir det egen french toast när man känner för en extra god frukost. Mmmh!
Degen
Ingredienser
- 25g färsk jäst
- 400g vetemjöl
- 50g vatten (37°C)
- 3 ägg
- 1 tsk salt
- 50g flytande honung, gärna raw
- 50g rapsolja
- ägg till pensling
- vallmofrö/sesamfrö till topping
Metod
- Lös upp jästen med vattnet i en bunke
- Blanda samman med honung, ägg, olja och salt
- Tillsätt nästan allt mjöl och knåda smidigt i maskin eller för hand
- Fortsätt jobba in mjöl tills degen inte längre är klibbig
- Degen ska kännas ganska "hård" och vara svår att knåda
- Lägg degen i en ren bunke och jäs övertäckt i 2h på en varm, dragfri plats
- När degen fördubblats i storlek är den redo att formas
- Fläta en fyrfläta för en klassisk Challah, eller forma som du vill smaken är densamma
- Samla ihop ändarna och böj under brödlimpan
- Jäs övertäckt på bakplåt ytterligare 1h30min
- Pensla försiktigt flätan med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön
- Grädda mitt i ugnen tills flätan på 180°C, tills den är jämt mörkbrun utanpå och håller 98°C innertemperatur, ca 35min. Täck med en bit folie i slutet av gräddningen om brödet tar allt för mycket färg innan brödet är klart
- Låt svalna på galler helt och ät precis som den är eller gör som jag och förvandla brödet till den mest underbara fattiga riddaren med bacon, banan och lönnsirap.
Mitt försök till en relativt jämn fläta, så den gräddas jämt, nu redo för jäsning #2.
Efter ca. 1,5h jäsning, redo för pensling med ägg och vallmofrön.
Efter 35min kom det här vackra monstret ur ugnen, redo för att svalna och framförallt ätas.
Challah har en väldigt typisk karaktär som är både tät, mjuk och samtidigt luftig, som skapas genom att degen berikas med både olja, honung och ägg. Perfekt för att göra fattiga riddare eller bara rosta som de är.