Chocolate Banoffee Pie | No-Bake

augusti 26, 2015 – Taggad som

Är den Paleo? Atkins? LCHF? Svar: Nej, så har du ingen cheat-day i veckan, här är din varning, sluta läs nu.

Det är ingen hemlighet att den här pajen är en kaloribomb i ordets ursprungliga betydelse. Men det fiffiga med den är att den är så mäktig att man inte brukar orka mer än en liten bit. Med detta sagt är det en all time crowd pleaser, som dessutom är enkel att förbereda inför kalas.

Smörkolakrämen däremot är ett mysterium i sig. Den kondenserade mjölken som smakar på tok för söt innan den ens är kokt förvandlas här till den mest fantastiska kolakrämen när man tillsätter än mer socker och en klick smör. Ekvationen går inte riktigt ihop, för sött+sött = precis lagom, men den är lika god för det.

Pajskal

Ingredienser

  • 300g Maryland cookies double chocolate (eller dina favorit chokladkakor)
  • 80g osaltat smör

Metod

  1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.
  2. Krossa kakorna till fina smulor, i en mixer är enklast, men har man inte det så fungerar det lika bra med plastpåse och kavel.
  3. Blanda smöret med kaksmulorna.
  4. Tryck ut de fuktiga smulorna runt kanten och botten av en pajform eller ca 21cm i diameter springform.
  5. Kanten måste vara minst 1,5cm hög, för att kunna få plats med kolasåsen.
  6. Ställ in pajskalet i kylen minst 30min innan du börjar med kolakrämen.

Smörkolakräm

Ingredienser

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400g)
  • 100g osaltat smör
  • 100g ljust muscovadosocker
  • ½ tsk äkta vaniljsocker

Metod

  1. Värm smör, vaniljsocker och muscovadosocker i en stekpanna på medelvärme.
  2. Efter ett par minuter, när sockret inte längre känns kornigt, tillsätt den kondenserade mjölken.
  3. Låt koka ihop under omrörning ett par minuter.
  4. Häll sedan kolasåsen i pajskalet och ställ in i kylen, minst en timme.

Topping

Ingredienser

  • 400ml vispgrädde
  • 50g mörk choklad
  • 3 mogna bananer
  • ½ citron

Metod

  1. Vispa grädden och fyll i en spritspåse.
  2. Skiva bananerna och lägg i en skål.
  3. Pressa citronsaft över bananerna och rör försiktigt runt.
  4. Hacka chokladen i lagom grova bitar.Lägg ett lager bananskivor ovanpå kolan.
  5. Spritsa grädden ovanpå bananskivorna och toppa med mer banan och den hackade chokladen.
  6. Servera direkt eller ställ in i kylen tills det är dags för dessert.

Jag använde en rektangulär form, men det funkar lika fint med en vanlig rund, se bara till att den har löstagbara kanter så får du ut en snygg och lättskuren paj.

Choklad, banan, kola och lite grädde... Whohoo!

Pajsalet efter kylning, redo för kolasåsen!