Chokladcupcakes med marängtopp

december 10, 2015 – Taggad som

I lucka nummer 10 gömmer sig receptet på dessa mumsiga chokladcupcakes. De är lyxigare än vanligt, eftersom det ovanpå den saftiga lilla kakan sitter en syrlig hallongmarängtopp. Söta, syrliga, fluffiga och jättegoda, perfekta små söta cupcakes som passar till vilken fest som helst. Men vem kan egentligen säga nej till choklad? 

Små Cupcakes

Ingredienser

  • 220g mjölk
  • 2 ägg
  • 80g osaltat smör
  • 160g mjöl
  • 25g kakao
  • 170g strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 50g finhackad mörk choklad
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljsocker

Metod

  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Smörj en minimuffinsform (24st) med smör.
  3. Blanda alla torra ingredienser i alla i en skål
  4. Blanda alla blöta ingredienser i en annan skål
  5. Vispa ihop allt till en slät smet och fyll muffinsformarna till 5/6.
  6. Grädda ca 20min tills fluffiga men fortfarande saftiga.
  7. Låt svalna på galler.

Ingredienser

  • 70 g vatten (3/4 dl vatten)
  • 170g strösocker
  • 30g flytande glykos (ca 2 msk)
  • 6 blad gelatin
  • 65 g äggvita (ca 1 stor)
  • 3 msk frystorkat fruktpulver (jag tog hallon, finns ofta på hälsokosten)
  • (250 g mörk choklad till att doppa i)

Metod

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Blanda socker, vatten och glykos i en kastrull och låt sjuda upp.
  3. Lägg samtidigt äggvitan i en skål (gärna till en stående elvisp) och börja vispa långsamt.
  4. När sockersirapen är över 100°C börja vispa äggvitan snabbare, till hårda toppar.
  5. När sockersirapen är 123°C ta av plattan och lägg i gelatinet.
  6. Börja långsamt hälla sirapen i äggvitorna medan du fortsätter vispa.
  7. Tillsätt salt, frystorkade hallon och vispa tills blandningen svalnat något (ca 10 min).
  8. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa en stor topp ovan på varje cupcake.
  9. Låt torka ca. 20min och doppa sedan i mörk choklad (gärna tempererad)
  10. Låt stelna och servera! Förvaras bäst i kylen om de inte ska ätas samma dag.