Lyxig chokladpaj
När det är min tur att ha dinnerparty så älskar jag att bjuda på enkla rätter som imponerar i smak snarare än utseende. Men vad som är ännu viktigare är att det går att förbereda helt och hållet. Den här pajen går hem hos alls och är superenkel att ha klar i kylen så man slipper stå i köket när gästerna kommit.
Den här lyxiga varianten av en kladdkaka är en av mina go-to efterrätter, och gör alltid succé bland mina vänner. Servera smala bitar med en klick lättvispad grädde och en kopp svart kaffe så kan du vara säker på nöjda gäster och ett gott slut på middagen.
Pajskal
Ingredienser
- 100g vetemjöl
- 50g florsocker
- 50g kallt osaltat smör
- 1 äggula (30g) + ev. lite vatten
- 1 vaniljstång
Metod
- Mixa mjöl, frön från 1 vaniljstång, socker och smör, tillsätt sedan äggulan och kör tills rätt konsistens.
- Vila degen i kyl minst 30min.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och klä en 23cm springform, så degen räcker ca 2cm upp på kanterna.
- Vila skalet i kyl i ytterligare 15min.
- Pricka botten av skalet med en gaffel och täck med bakplåtspapper och häll på valfria torkade bönor.
- Baka vaniljskalet i 10min.
- Ta försiktigt bort bönorna och pappret utan att skada skalet, baka ytterligare 7min tills skalet är helt genomgräddat och har en ljus färg.
Chokladfyllning
Ingredienser
- 100g osaltat smör
- 150g mörk choklad
- 150g strösocker
- 75g vetemjöl
- 6 ägg (360g)
Metod
- Smält smör och choklad i en kastrull försiktigt.
- Ta bort kastrullen från plattan och rör i socker och mjöl.
- Rör därefter i ett ägg i taget, smeten blir glansig och tjock.
- Häll i pajskalet och grädda pajen tills kanten är gyllenbrun och fyllningen stelnat runt kanten men fortfarande är dallrig i mitten, ca. 12min.
- Låt svalna innan du tar ur den ur formen.
- Kyl minst ett par timmar och pudra med kakao innan servering.