Citron & Fikonknutar | Bullar
Saftiga, aromatiska och härligt sockriga är de här fikon- och citronbullarna. Citronsockret på toppen gör det där lilla extra till bullen och var något jag började med här i Amsterdam eftersom det inte säljs pärlsocker här...
Vetedeg (36st)
- 800g vetemjöl special
- 50g blå jäst
- 500g röd mjölk
- 2tsk nystött kardemumma
- 85g strösocker
- 150g mjukt osaltatsmör
- ½ tsk salt
- 1ägg (till pensling)
- Ljumma mjölk till strax under 37°C, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten.
- Blanda i 2 tsk nystött kardemumma, strösocker och salt.
- Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig.
- Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen till smidig.
- Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, minst 30min.
Fyllning | Citron & Fikon
- 10st torkade fikon
- 2dl fikonmarmelad
- 2 st citroner (eko)
- 1 dl flytande honung
- 150g mjukt osaltat smör
- 4 msk strösocker
- 2 citroner (eko)
- Hacka fikon, riv skal av två citroner och blanda med fikonmarmelad, honung och smör.
- Smaka av och tillsätt socker efter behov. Ställ åt sidan.
- Kavla ut till en rektangel.
- Bred på fyllningen på halva degen, vik sedan degen över sig själv en gång.
- Skär degen i 40 remsor, ca 1,5cm, tvinna varje degremsa och forma till ett nystan.
- Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30min.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda ca12 min på 225°C.
- Låt svalna på galler.
- Mixa resterande socker med citronskal.
- Pensla de gräddade bullarna med smör och doppa i citronsockret.