Citronmarängdessert
Citron, maräng, dinkel och mynta hade jag tänkt kombinera i en läcker paj till morsdagsfikat. Men eftersom jag just nu är i en fas där jag provar nya saker nästan hela tiden råkade pajskalet på tok för mjukt (om än riktigt smaskigt och knaprigt i ugnen) så då blev det en dekonstruerad 'marängpajsdessert' istället.
Ingredienser, citroncurd
- 2 ekocitroner
- 100 g (1 dl) vatten
- 100 g (1 1/4 dl) strösocker
- 20 g smör
- 2 äggulor
- 8 g (1 msk) maizena
Ingredienser, dinkelkex
- 200 g finmalet dinkelmjöl (3 1/3 dl)
- 120 g smör
- 4 msk florsocker
- ca 2 msk vatten
Ingredienser, italiensk maräng
- 2 äggvitor
- 170 g strösocker (2 dl)
- 50 g vatten (1/2 dl)
Till servering
Mynta mortlat med lite strösocker
Jordgubbar
Metod
Citroncurd. Riv skalet av och pressa citronerna i en kastrull. Blanda i vattnet och värm långsamt.
- Vispa socker, ägg och maizena. Häll i den varma citronsaften under omrörning.
- Sila blandningen och för tillbaka till kastrullen, värm under omrörning.
- När curden tjocknat och bubblar något dra kastrullen av plattan och tillsätt smöret.
- Låt svalna.
Dinkelkex. Sätt ugnen på 180°C och förbered en plåt.
- Mixa dinkelmjöl, florsocker och kallt smör i en matberedare. Tillsätt långsamt vatten tills degen går ihop.
- Låt degen vila 30 min i kylen och kavla sedan ut den till en cirkel, ca. 0,5 cm tjock.
- För över till plåten och grädda ca. 8-10 min mitt i ugnen tills gyllenbrun och krispig.
- Låt svalna på galler och bryt sedan bitar av kexen till servering.
Italiensk maräng. Värm vatten och strösocker i en kastrull.
- När blandningen är ca. 100°C börja vispa äggvitorna med elvisp tills de bildar hårda toppar.
- När sockersirapen är 118°C häll den i en stråle i äggvitorna samtidigt som du vispar på högsta hastighet.
- Vispa ca 10 min eller tills marängen är sval och tjockt glansig.
Montering. Klicka maräng på tallrikarna i lagom portion, bränn försiktigt av topparna med en butanbrännare. Fördela ut lite kex lemon curd och skivade jordgubbar på varje tallrik och toppa med lite myntasocker.