Chokladtårta med hallon
Enkel chokladtårta med hallon & vit choklad
Chokladbotten (3 st à ca 15 cm)
Ingredienser, bottnar
- 210 g mörkt muskovadosocker (2 ½ dl), eller annat brunt socker
- 120 g rumsvarmt smör
- 3 ägg
- 150 g vetemjöl (2 ½ dl)
- 40 g kakao (1 dl)
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- ½ tsk vaniljextrakt / vaniljsocker
- 120 g kokhett vatten (1 ¼ dl)
Ingredienser, hallonganache
- 200 g vit choklad
- 250 g vispgrädde
- 40 g hallonpuré (½ dl), mosade och silade
Ingredienser, vit chokladganache
- 200 g vit choklad
- 250 g vispgrädde
Metod
- Chokladbottnar. Sätt ugnen på 175°C och smöra formarna.
- Vispa smör och socker smidigt, tillsätt äggen ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ned de i äggblandningen.
- Tillsätt det kokheta vattnet och rör till en jämn smet.
- Fördela smeten lika i formarna och grädda mitt i ugnen 15 min.
- Låt bottnarna svalna helt på galler.
- Vispad hallonganache. Hacka chokladen och värm grädden i en kastrull tills den sjuder.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör tills helt smält, tillsätt hallonpurén.
- Låt ganachen svalna i rumstemperatur några timmar eller i kylen om du har bråttom.
- Vispa ganachen tills grädden tjocknar och den är len och fluffig, spritsa toppar av hallonganahce varvat med vit chokladganache och hallon mellan bottnarna och ovanpå tårtan.
- Vispad vit chokladganache. Hacka chokladen och värm grädden i en kastrull tills den sjuder.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör tills smält helt.
- Låt ganachen svalna i rumstemperatur några timmar eller i kylen om du har bråttom.
- Vispa ganachen tills grädden tjocknar och den är len och fluffig, spritsa toppar av vit chokladganache varvat med hallonganache och färska hallon mellan bottnarna och ovanpå.
Servera tårtan direkt eller förvara i kylen tills servering.