Fast Rödvinbärscurd

juli 5, 2015 – Taggad som

Rödvinbärscurd

Lemon och lime curd har nog de flesta hört talas om, men vinbärscurd är inte lika vanligt. Det går att göra curd på nästan vilka bär eller frukter som helst, men godast blir med syrliga. Därför passar vinbär utmärkt till att göra curd med både en hög naturlig syra och sötma i bären.

Den här curden är extra fast, just för att jag ibland vill ha en mer stabil kräm eller kunna blanda ut den med vispad grädde utan att krämen blir för rinnig. Vill man ha vinbärscurden på morgontoasten så kan man lika gärna strunta i maizenan, så blir den lite mindre fast i konsistensen och precis lika god.

Ingredienser

  • 400g röda vinbär
  • 200g socker
  • 6äggulor
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk salt
  • 40g osaltat smör

Metod

  1. Mixa och sila de röda vinbären, låt purén sjuda i en kastrull.
  2. Vispa socker, äggulor, maizena och salt i en skål.
  3. Slå den varma vinbärspuren över äggvispet under omrörning.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp under konstant omrörning.
  5. Låt koka ett par minuter så smaken maizena försvinner helt.
  6. Ta av plattan och rör ned smöret.
  7. Lägg i en skål och plasta direkt på ytan.
  8. Låt svalna helt i kylskåp.