Mjukt Seg Fransk Nougat
Mmmh! Mjuk, seg och ljuvligt god fransk nougat! Jag har aldrig varit ett fan av de hårda sakerna man kan köpa i butik, det känns alltid som att tänderna ska gå sönder när man tuggar på en sådan. Men den här franska nougaten blir lagom mjuk och fruktansvärt god.
Tricket för att få en riktigt god nougat är att använda en riktigt god honung. Med lite choklad på toppen gör det till en favorit inför jul. Receptet hittar du nedan:
Fransk Nougat
Ingredienser
- 260 g strösocker (ca 3 dl)
- 200 g honung (ca 1,5 dl)
- 40g flytande glukos (ca 3 msk)
- 100 ml vatten
- 2 äggvitor
- 40 g strösocker (ca 0,5 dl)
- 250 g mandlar och pistagenötter (+ extra till topping)
- 0,5 dl florsocker
- 100g vit choklad
Metod
- Lägg nötterna på en plåt och rosta ca 5 min på 200°C tills gyllenbruna, när det doftar gott är de klara.
- Klä en form med bakplåtspapper och pudra med florsocker, ställ åt sidan.
- Blanda socker, honung, glukos och vatten i en kastrull och värm på medelvärme.
- Lägg samtidigt i äggvitan i en skål till en stående mixer och börja vispa långsamt.
- När sockersirapen är över 100°C vispa äggvitan hårt.
- Tillsätt den andra halvan av sockret till äggvitan, lite i taget till en maräng.
- När sockersirapen nått 150°C och är bärnstensfärgad kan du börja hälla den i marängen medan du fortsätter att vispa.
- Vispa tills blandningen är ljummen, ta ur vispen och blanda i nötterna med en träslev.
- Lägg smeten i den förberedda formen och pudra mer florsocker ovanpå.
- Täck nougaten och låt stå över natten.
- Smält choklad och bred över nougaten, krossa ytterligare lite nötter och strö ovanpå.
- Skär i bitar när den stelnat, nu är det bara att njuta!
Visst blir det vackert? Tillsätt en droppe röd pastafärg om du gillar rosa!
Förvara nougaten i en lufttät burk.