Frasiga Äppelpajer med Äkta Vaniljsås
Nu är det dags igen, fast nu är det ta mig tusan ännu mer fjärilar än förra gången. Det är dags för slutcasting för Hela Sverige Bakar 2015. Ännu en gång sitter jag och väntar i kafeterian till Meter Television, jag borde vara stammis by now. Dagen till ära har jag tagit på mig egentillverkad kjol och ett gäng med frasiga miniäppelpajer. Min tanke denna gång var att jag tar med mig något jag verkligen älskar att äta, och hemlagad äppelpaj är nog bland det godaste jag vet.
Alla delar av den här pajen är gjorda med lite extra kärlek vi får se om de tar mig hela vägen denna gång! Pajdegen i sig är gjord som en vanlig mördeg, som jag även blandat i rivet kokosfett för att få en frasigare skorpa. Äpplena är en blandning av Granny Smith och Golden delicious, äpplen med hög syra är godast i paj. Jag tog ut dem med kuljärn och smörstekte dem med ingefär, kanel, kardemumma och farinsocker tillsatte valnötte och fyllde pajerna. Toppen täckte jag med extra farinsocker för krisp.
Nu kör vi!!
Pajdeg
Ingredienser
- 300g vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1 nypa salt
- 140g kallt osaltat smör
- 100g kallt kokosfett
- 75ml kallt vatten (ev lite mer)
Metod
- Lägg mjöl, socker och salt i en matbredare, blanda snabbt.
- Riv kokosfettet och ställ åt sidan.
- Tilllsätt smöret i bitar i matbredaren, pulsera ett par gånger till brödsmulekonsistens.
- Tillsätt den rivna kokosen och pulsera ytterligare ett par gånger.
- Lägg smulorna i en skål och häll lite av vattnet runt kanten, använden gaffel för att blanda smulorna, jobba från kanten och in mot mitten. Målet är att få ihop degen men fortfarande hålla den kall och inte röra den mer än nödvändigt.
- Om du tar en näve av smulorna och trycker ihop och klumpen håller samman har du tillsatt tillräckligt med vatten.
- Tryck ihop resten av smulorna till en klump och platta till.
- Tillsätt ev mer vatten till de smulor som samlats i vatten och lägg till de till klumpen med.
- Plasta och låt vila i kyl minst en timme. Degen blir mer smidig och lättarbetad då.
- Kavla ut degen tunt, en till botten och en topp, klä antingen 6st mindre formar eller en större.
Äppelfyllning
Ingredienser
- 1 msk smör
- 2 Granny Smith äpplen
- 2 Golden Delicious äpplen
- 100g ljust muscovadosocker
- 1/2 tsk torkad ingefära
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 kryddmått muskotnöt
- 1/2 tsk kanel
- 1 nypa salt
Metod
- Skala och ta ut kulor av äpplena med ett kuljärn.
- Smält smöret i en panna och tillsätt kryddorna och sockret.
- Låt det smälta lite på svag värme och när det inte känns grynigt längre tillsätt äpplena.
- Höj temperaturen så att äpplena svettas och avger vätska.
- När äpplena är ganska mjuk och vattnet från dem kokat bort, låt de svalna lite innan du fyller pajskalen.
- Fyll äpplena så tätt som möjligt i formarna och nyp sedan ihop locket med skalet.
- Pensla med ett uppvispat ägg och strö över råsocker, gör även ett par hål i locket med en kniv.
- Grädda mitt i ugnen tills gyllebruna på botten och toppen och safterna precis börjat läcka ur lite granna.
- Servera ljumma med lite vaniljsås eller glass.
Tricket för att få en riktigt krispig botten och mjuka äpplen är att försteka de råa äpplena, så släpper vätskan till äpplena i kastrullen och inte när pajerna bakas i ugnen.
Jag använde portionsgrytor för att forma mina pajer, men det här receptet fungerar lika fint till att göra en stor paj om du inte har miniformar.
Allra godast är de när de serveras varma med lite vaniljsås till. Mmmh!