Hela Sverige Bakar #3 | Småkakor

september 24, 2015 – Taggad som

Vilket avsnitt! Så många kakor och så lite tid. Kanske inte Sju sorters kakor à la Birgitta Rasmusson, men tre i alla fall, och på tid! Det vågar nog inte ens kakdrottningen sig på. Min åsikt är att småkakor är knicksiga, de bör vara små, söta, goda, orginella och framförallt vackra. På 75min det kallar jag en utmaning!

Paradbak | Småkakor

Även om jag inte bakar småkakor särskilt ofta så är det något jag tycker är riktigt gott äta och i min familj ställs det alltid fram diverse kakor till kaffet. Min mormor kom från Danmark, och med tanke på den mängd småkakor vi hann ätit tillsammans så kändes det naturligt att hylla den danska sommaren med mina småkakor. Körsbärsträd, nougatglass, mandlar och klassiska vaniljekranser stod för inspirationen i dagens paradbak.

Alla tre degar utgår från mitt småkakekoncept: “blanda allt, vila, baka av”. Både för att förenkla och för att just mördeg är känsligt för att överarbetas. För att lyckas med spröda, goda kakor, försök hålla degen kall och arbeta snabbt ihop degen (knåda inte!).

Valnötssnittar med nougatrippel

Ingredienser ca 30st)

  • 100 g mjukt smör
  • 4 msk sirap
  • 80 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 170 g vetemjöl
  • 50 g valnötter
  • 50 g choklad
  • 200 g nougat

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rör snabbt ihop smör, sirap och socker i en skål och tillsätt sen vaniljsocker, bikarbonat, salt, vetemjöl.
  3. Hacka valnötter och choklad och tillsätt till degen.
  4. Vila 30 min i kyl, om du har tid.
  5. Forma degen till en ca 30 cm lång korv.
  6. Lägg på plåten och platta till lite grann.
  7. Grädda tills gyllenbrun, ca 15 min.
  8. Skär kakan i smala snitt medan den forfarande är varm och mjuk.
  9. Placera på galler och låt kakorna svalna helt.
  10. Smält nougat och ringla över kakorna. Njut!

Körsbärs & Mandelgrottor

Ingredienser - Körsbärskompott med vanilj

  • 150 g urkärnade körsbär
  • 1 vaniljstång
  • 3msk syltsocker
  • 1 msk vatten

Metod

  1. Mixa 150 g urkärnade körsbär och vatten.
  2. Lägg körsbärspurén i en kastrull med frön från vaniljstång och syltsocker.
  3. Låt reducera några minuter tills den tjocknat.
  4. Låt svalna medan du förbereder mandeldegen.

Ingredienser - Mandelkakor

  • 100 g smör
  • 75 g florsocker
  • 130 g vetemjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rödbetspulver (kan uteslutas)

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Mixa kallt smör och florsocker, tillsätt därefter mjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker.
  3. Låt degen vila 20min i kylen.
  4. Dela degen i två och blanda i rödbetspulvret i den ena.
  5. Blanda sedan de båda degarna slarvigt så att degen blir marmorerad. (Jag misslyckades lite på denna punkt)
  6. Rulla ut till 1 cm kulor och tryck ned lillfingret i varje kula.
  7. Lägg kulorna i små pappformar och klicka i körsbärskompotten, överfyll inte.
  8. Grädda tills spröda och lätt färgade undertill, ca 10 min.

Spritsade Vaniljekranser

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 150 g strösocker
  • 120 g mandelmjöl
  • 250 g mjöl
  • 1 vaniljstång
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
  • 40 g oskalad mandel

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. .Rör ihop mjukt smör och socker.
  3. Blanda i mjöl, frön från vaniljstång, en nypa salt och uppvispat ägg.
  4. Smeten kommer kännas hård, men tillsätt inte mer ägg (det finns risk att kakorna flyter ut.)
  5. Lägg degen i en spritspåse med en stjärntyll (ca. 1cm i diamter) och spritsa ut små kransar på bakplåtspappret.
  6. Hacka oskalade mandlar grovt och placera en liten bit på varje kaka.
  7. Grädda till ljust gyllenbruna, mitt i ugnen, ca 7.