Jordgubbsglass

juli 28, 2015 – Taggad som

Den här glassen är en krämig vaniljgräddglass som jag blandat med färsk jordgubbssaft. Grundreceptet är alltså min go-to glass som kan göras om och smaksättas med precis det man vill. Nästa gång kanske jag provar rostad hassenöt och nougat, karamelliserad vit choklad eller krusbär och lime. Det här receptet utgår från att man använder en glassmaskin för att frysa glassen. Har man inte en glassmaskin så går det att frysa glassmeten i en skål och röra varje halvtimme tills konsistensen är fast. Men det är lite mer ett besvär och resultatet kommer inte bli lika krämigt, men det slår fortfarande köpeglass varje dag i veckan.

Ingredienser

  • 3dl grädde
  • 4dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4äggulor
  • 1 nypa salt
  • 130g strösocker
  • 1 liter färska jordgubbar

Metod

  1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg frön, salt, vaniljstång, en matsked av sockret, grädden och mjölken i en kastrull.
  2. Värm försiktigt, låt det inte koka.
  3. Ställ kastrullen åt sidan och låt dra i 30min.
  4. Vispa äggulor med resten av strösockret i en skål och tillsätt den ljumma vaniljmjölken under omrörning.
  5. Ta ur vaniljstången.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt tills det tjocknar lite och temperaturen är 84°C.
  7. Häll glassmeten i en skål och låt svalna något.
  8. Mixa under tiden jordgubbarna och sila purén.
  9. Smaka på purén och tillsätt socker om det behövs. Det ska kännas lite för sött nu eftersom vi inte upplever lika mycket sötma när vi äter något i fruset format.
  10. Blanda purén med den svalnade glassmeten.
  11. Kyl tills helt kall, ca 4 timmar.
  12. Sätt på glassmaskinen och följ instruktionerna för just din maskin. Min tar ca 30min på låg hastighet att frysa tills den är krämig.
  13. Lägg sedan i en plastburk med lock och frys minst 6h innan servering.
  14. Servera med färska jordgubbar, Mmh!