Julchallah
Det är rågbrödet är perfekt att förgylla julbordet med, stort så att det räcker till många och läckert format såhär till jul. Challahbröd kan vara tråkiga om de köps i butik, men med ett nygräddat sånt här bröd är det svårt göra misstag.
Deg
Ingredienser
- 25 g färsk jäst
- 350 g vetemjöl
- 60 g rågmjöl
- 50 g vatten (37°C)
- 3 st ägg
- 1 tsk salt
- 50g honung
- 50g olivolja
- ägg till pensling
- 50 solrosfrön (+ frön till topping)
Metod
- Lös upp jästen med vattnet i en bunke
- Blanda samman med honung, ägg, olja och salt
- Tillsätt nästan allt mjöl och knåda smidigt i maskin eller för hand
- Fortsätt jobba in mjöl tills degen inte längre är klibbig
- Degen ska kännas fast.
- Lägg degen i en ren bunke och jäs övertäckt i 2h på en varm, dragfri plats
- När degen fördubblats i storlek är den redo att formas
- Fläta en fyrfläta för en klassisk Challah, eller forma som du vill, smaken är vad som räknas!
- Jäs övertäckt på bakplåt ytterligare ca 1h.
- Pensla försiktigt flätan med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön
- Grädda mitt i ugnen tills flätan är jämt gyllenbrun utanpå och håller 87°C innertemperatur, ca 35min. Täck med en bit folie i slutet av gräddningen om brödet tar allt för mycket färg innan brödet är klart
- Låt svalna på galler helt och ät precis som den är frys in i skivor som sedan kan plockas fram allteftersom på julbordet.