Julchallah

december 19, 2015 – Taggad som

Det är rågbrödet är perfekt att förgylla julbordet med, stort så att det räcker till många och läckert format såhär till jul. Challahbröd kan vara tråkiga om de köps i butik, men med ett nygräddat sånt här bröd är det svårt göra misstag.

Deg

Ingredienser

  •  25 g färsk jäst
  • 350 g vetemjöl
  • 60 g rågmjöl
  • 50 g vatten (37°C)
  • 3 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 50g honung
  • 50g olivolja
  • ägg till pensling
  • 50 solrosfrön (+ frön till topping)

Metod

  1. Lös upp jästen med vattnet i en bunke
  2. Blanda samman med honung, ägg, olja och salt
  3. Tillsätt nästan allt mjöl och knåda smidigt i maskin eller för hand
  4. Fortsätt jobba in mjöl tills degen inte längre är klibbig
  5. Degen ska kännas fast.
  6. Lägg degen i en ren bunke och jäs övertäckt i 2h på en varm, dragfri plats
  7. När degen fördubblats i storlek är den redo att formas
  8. Fläta en fyrfläta för en klassisk Challah, eller forma som du vill, smaken är vad som räknas!
  9. Jäs övertäckt på bakplåt ytterligare ca 1h.
  10. Pensla försiktigt flätan med uppvispat ägg och strö över rikligt med vallmofrön
  11. Grädda mitt i ugnen tills flätan är jämt gyllenbrun utanpå och håller 87°C innertemperatur, ca 35min. Täck med en bit folie i slutet av gräddningen om brödet tar allt för mycket färg innan brödet är klart
  12. Låt svalna på galler helt och ät precis som den är frys in i skivor som sedan kan plockas fram allteftersom på julbordet.