Klassisk Äppelpaj

december 16, 2015 – Taggad som

Amsterdam är landet av äppelpaj och jag Ä L S K A R äppelpaj! Min allra bästa äppelpaj är bakad med en blandnig av golden delicious äpplen och granny smith äpplen och råsocker. Självklart går det att göra paj på alla äpplen, men godast blir det när det finns en naturlig syra i äppelsorten. Just den här pajen tog jag med mig i helgen när vi skulle på middag, så därför finns ingen bild på innehållet, men mjukt och kryddigt goda äpplen är det!

Mys Perfekta Äppelpaj

Ingredienser - deg

  • 160 g kallt smör
  • 280 g vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 st litet ägg
  • (ev en msk vatten)

Ingredienser - Äppelfyllning

  • 6 st stora äpplen (3 granny smith och 3 golden delicious
  • 2 msk smör
  • 1 vaniljstång
  • 2 tsk kanel
  • 1 krm mald ingefära
  • 1 krm färskmald muskotnöt
  • 4- 5 msk råsocker (beroende på hur syrliga dina äpplen är)

Metod

  1. Lägg mjöl, florsocker och smör i en skål. Finfördela tills brödsmulekonsistens.
  2. Tillsätt ägget och bind ihop degen snabbt, tillsätt lite vatten om det behövs för att binda ihop degen.
  3. Knåda inte degen utan täck med plast och låt vila i kylen en timme, så blir den enklare att kavla.
  4. Påbörja äppelfyllningen medan degen vilar.
  5. Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor.
  6. Lägg smöret i en panna och tillsätt frön från en vaniljstång, kanel, muskot, ingefära och råsocker.
  7. Stek äpplena på medeltemperatur tills de avgett vätska och blivit mjuka, låt de svalna.
  8. Ta ut degen och låt ligga framme 10min. 
  9. Kavla ut degen till ca 1-2 mm tjocklek mellan två bakplåtspapper. Klä botten och 4 cm upp runt kanten i en ca 24 cm i diameter springform, kavla även ut ett runt 'lock'.
  10. Strö maizenan i ett tunt lager i botten och lägg på de stekta äpplena.
  11. Täck med locket och nyp ihop väggarna av pajen med toppen så att äpplena är helt täckta av degen.
  12. Pensla med ägg och strö över råsocker, så blir det härligt gyllenbrunt och krispigt på toppen.