Kola och valnötsmuffins - Banoffee
Lucka nr. 22 innehåller smarriga jättemuffins med smak av kola och valnöt. Detta är min absoluta favoritmuffins! :D
Ingredienser
Muffins
170 g smör
200 g fet yoghurt
4 ägg
120 g ljust muscovadosocker
170 g strösocker
130 g valnötter
360 g vetemjöl special
3,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Kolafyllning
110 g smör
110 g ljust muscovadosocker
400 g sötad kondenserad mjölk
Flarn
40 g valnötter
40 g vetemjöl
100 g smör
50 g råsocker
4 msk sirap
1 nypa salt
3 msk whiskey
- + vispad grädde, hackad mörk choklad och skivade bananer.
Valnötsmuffins
-
Bryn 170 g smör och blanda med 200 g yoghurt.
-
Vispa 4 ägg, 120 g muscovadosocker och 170 g strösocker poröst.
-
Hacka 130 g valnötter grovt och rosta i en torr panna.
-
Blanda 360 g vetemjöl special, 3,5 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljpulver och en nypa salt.
-
Sikta och vänd ned de torra ingredienserna och valnötterna i äggvispet.
-
Blanda i smöret och yoghurten, rör snabbt ihop.
-
Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. Fyll upp tre fjärdedelar av muffinsformarna och grädda gyllenbruna, ca 20 min på 200 grader.
Kolafyllning
- Smält 110 g smör och 110 g muscovadosocker i en kastrull på låg värme. Tillsätt 400 g kondenserad mjölk och sjud ca 5 min. Låt svalna.
Flarn
- Hacka 40 g valnötter fint och blanda med 40 g vetemjöl.
- Koka upp 100 g smör, 50 g råsocker och 4 msk sirap, blanda i mjölblandningen.
- Blanda till sist i 1 nypa salt och 3 msk whiskey.
- Klicka ut i matskedsstorlek på en plåt, grädda sex stycken i taget. 175 grader i 7 minuter.
Gröp ur lite från muffinsens top och fyll med kola. Toppa sen med vispad grädde, bananskivor, chokladspån och flarn! More is more!