Lime / Lemon / Blood Orange Curd

augusti 23, 2015 – Taggad som

Det här är mitt go-to standard recept på curd, som jag utgår ifrån oavsett vilken curd jag är sugen på. Mängen socker är anpassad till riktigt syrliga frukter som lime, citron eller vinbär. När jag gör apelsincurd så brukar jag spetsa den genom att blanda i en skvätt cointreau, likören lyfter smaken så den inte känns allt för söt. Passar fint till många olika kakor, som fyllning topping eller dip.

Lime / Lemon / Blood Orange Curd

Ingredienser

  • 4äggulor
  • 150g strösocker
  • 2 msk maizena
  • Antingen 5st lime / 3st citroner / 2 apelsiner
  • 1 nypa salt
  • 60g osaltat mjukt smör

Metod

  1. Zesta lime, citron eller apelsiner och pressa ur juicen.
  2. Lägg i en kastrull och värm, låt det sjuda upp.
  3. Vispa samtidigt strösocker, äggulor, maizena och salt i en skål.
  4. Häll den varma juicen över äggvispet samtidigt som du rör, så det inte sätter sig.
  5. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme tills krämen tjocknat och bubblar lätt.
  6. Låt krämen koka ett par minuter så att smaken av maizena försvinner.
  7. Ta curden av plattan och börja tillsätta smöret i bitar, rör tills allt är jämt.
  8. Lägg curden i en skål och plasta direkt på ytan och kyl, så bildas färre bakterier.
  9. Låt gärna curden stå i kylen ett par timmar så den hinner sätta sig.
  10. Använd till diverse bakverk, tårtor eller lägg en klick på toasten.