Minimunkar med Äpple & Vanilj

augusti 20, 2015 – Taggad som

Ibland, eller ja, ganska ofta så vinner mitt sötsug över samvetet och jag bara måste baka något alldeles fantastiskt gott och outhärdligt onyttigt. De här äppelmunkarna är ett bra exempel på vad jag gör för att lösa sådana situationer. Just de här munkarna bakade jag i miniformat, så kan man ta desto fler. 

Att fritera munkar är mycket lättare än du tror och så här kommer ett enkelt och friskt recept på små munkar, fyllda med vaniljäppelmos, som lätt imponerar på picknicken eller knytkalaset.

Vetedeg

Ingredienser 

40st minimunkar

  • 250g röd mjölk
  • 250g vetemjölspecial
  • 25g jäst
  • 80g mjukt osaltat smör
  • 1 nypa salt
  • 85g socker + extra till topping
  • 2tsk god kanel
  • Neutral olja till fritering

Metod

  1. Ljumma mjölken i en kastrull till 37° och lös upp jästen i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, och vetemjöl, knåda i maskin ca 10 min och tillsätt sedan saltet.
  3. När degen är smidig, tillsätt det mjuka smöret, lite i taget.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en handduk, ca 30min.
  5. Under jäsningen förbereds fyllningen, se Äppelfyllning nedan.
  6. När degen jäst klart är det bara att ta en liten klutt deg, ca 20g och tryck platt mellan dina händer. Lägg fyllningen i mitten och nyp ihop kanterna så det bildar ett knyte och lägg på en plåt och jäs ytterligare 30min. Det är viktigt att ingen fyllning sticker ut, då den kommer att brännas vid friteringen.
  7. Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180°C.
  8. Förbered sockret till doppandet av munkarna, blanda kanel i socker i en djup tallrik och ställ åt sidan.
  9. Plocka upp bollarna från plåten med en gaffel och lägg därefter i oljan. Tre åt gången brukar vara lagom, så blir inte oljan för kall.
  10. När degen blivit gyllenbrun på ena sidan är det bara att vända dem med gaffeln, det tar bara en till två minuter per sida, så lämna inte spisen.
  11. Bollen går direkt från oljan ned i sockret, annars fastnar sockret inte på munken.
  12. Lägg bollarna på galler efter att de doppats i kanelsockret, så de svalnar.
  13. Förvara munkarna i en lufttät burk, men servera gärna samma dag, nyfriterat är godast!

Äppelfyllning

Ingredienser

  • 3st Äpplen (transparent blanche eller annat mosäpple)
  • 1 vaniljstång

Metod

  1. Kärna ur och dela äpplena, lägg i en kastrull med ett par matskedar vatten.
  2. Tillsätt frön från en vaniljstång och sjud äpplena några minuter tills de blivit mos, låt svalna.