Årets första jordgubbstårta
Den här veckan har verkligen sommaren intagit mitt lilla kök. Förutom rabarber så är det nog de första lokala jordgubbarna som jag älskar allra mest just nu, så söta och helt galet goda. Den här tårtan blir saftig och god, perfekt för att hälsa säsongens första jordgubbar välkomna!
Jordgubbstårta
Brynt smörkaka
Ingredienser
- 200 g smör
- 180 g (1 ¾ dl) mjölk
- 200 g (3 ⅓ dl) vetemjöl
- 100 g (1 ¼ dl) ljust muscovadosocker
- 75 g (1 dl) strösocker
- 3 g (1 tsk) vaniljsocker
- 2 ägg
Färskostkräm
Ingredienser
- 250 g färskost (ex. mascarpone)
- 1 citron
- 60 g (1 dl) florsocker
- 15 g (1 msk) Cointreau (kan uteslutas)
- 200 g (2 dl) vispgrädde
Myntasocker
Ingredienser
- 1 kvist färsk mynta
- 40 g (½ dl) strösocker
1 ask jordgubbar till fyllning och dekor
Metod
- Smörkaka. Sätt ugnen på 175°C och smöra två springformar (ca. 18 cm i diameter)
- Smält smöret i en kastrull. Låt det stå kvar och brynas ytterligare på låg värme tills det doftar nötaktigt och härligt.
- Häll mjölken i smöret och ställ det åt sidan.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan i smörblandningen och äggen.
- Fördela smeten lika i de två formarna och grädda mitt i ugnen tills de klarar stickprov, ca. 20 min. Låt de svalna helt på galler.
- Färskostkräm. Riv skalet och pressa saften av en citron i en skål.
- Rör ihop med florsocker, färskost och cointreau.
- Vispa grädden och vänd ned i färskoströran. Lägg fyllningen i en spritspåse med runt tyll, ca 1 cm i diameter.
- Myntasocker. Mortla strösocker och mynta tills det är jämt fördelat och aromatiskt.
- Montering. Hacka en handfull av jordgubbarna och ställ åt sidan.
- Spritsa toppar av färskostkrämen på den ena kakan, lägg de hackade jordgubbarna i mitten och lägg sedan på den andra kakan.
- Toppa med ytterligare färskostkräm på det övre lagret och mer jordgubbar.
- Strö över myntasockret och dekorera med lite myntakvistar om känslan faller på.