Mys Mums-Mums | Hallon & Cointreau

oktober 22, 2015 – Taggad som

MUMUMUMUMS! Vanliga skumtoppar är inte riktigt min melodi, lite för gräddigt och inte så spännande. Men fruksvärt gott blir det när man kör i lite extra smaksättning, så här kommer receptet på mina hallon och cointreau gräddbollar. Förutom salt kola och den klassiska så var det den här som domarna bedömde i förra veckans avsnitt av Hela Sverige Bakar. Det färska hallon inuti gör dessa riktigt piffiga och precis lagom söta. Hoppas det ska smaka!

Receptet har utgått från Johan Sörbergs recept på Chokladdoppade skumtoppar. Men här har jag justerat lite och dessutom bytt ut agar agar (ett algbaserat stabiliseringsämne) mot gelatin. Agar agar är allergiframkallande, så som en från föredetta allergiker försöker jag undvika sånt i så stor utsträckning som möjligt. Här kommer receptet:

Biskvibottnar

Ingredienser

  • 100g mandelmjöl
  • 120g strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 äggvita


Metod

  1. Blanda allt till en smet.
  2. Spritsa ut på rundlar på en plåt, ca 4 cm i diameter
  3. Gräddda mitt i ugnen 8min på 175°C, tills de är gyllenbruna.
  4. Lossa dem från bakplåtspappret medan de är varma och låt sedan kallna helt.


Hallonskum

Ingredienser

  • 250 g äggvita
  • 450 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 100 g glukos
  • 4 blad gelatin
  • 2 msk cointreau
  • 1 citron
  • 1/2 dl frystorkade hallon
  • 200g färska hallon
  • 200g mörk god choklad

Metod

  1. Riv skalet från citronen och blanda försiktigt med de färska hallonen och cointreau i en skål.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt.
  3. I en kastrull, koka vatten, glukos och socker, till 115 grader. Börja vispa vitorna när den är ca 100 grader.
  4. Häll långsamt sockersirapen i marängen och vispa sedan tills den är ljummen.
  5. Smält gelatinbladen försiktigt i micron och tillsätt till marängen.
  6. Mosa de frystorkade hallon till ett pulver och tillsätt i marängen.
  7. Lägg marängen i en spritspåse och lägg ett hallon på varje botten. Spritsa ovanifrån så att marängen omsluter hallonet.
  8. Lägg in de snabbt i frysen medan du tempererar chokladen.
  9. Doppa och dekorera med några frystorkade hallon. Servera!

Förvara skumbollarna i kylen och ät inom ett par dagar!