Pepperkakor med konjak
Det finns inget bättre en hemlagade pepparkakor på julen! Dessutom luktar köket så fruktansvärt gott när kakorna är i ugenen. Tips på att få extra härliga pepparkakor är att mortla kryddorna själv, så mycket mer smak! Jag använder min kära mammas recept med konjak när jag bakar, helt oslagbart mot alla andra jag provat. Receptet hittar du här:
Pepparkaksdeg
Ingredienser
- 3 dl socker
- 1 dl vatten
- 1/2 dl sirap
- 1/2 msk kanel
- 1/2 msk ingefära
- 1/2 tsk malda nejlikor
- 200 gram smör
- 2 msk konjak
- 10 dl mjöl (ca 650 g)
- 2 tsk bikarbonat
Metod
- Koka upp socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull.
- Ta av plattan och rör i smöret och konjaken.
- Tillsätt vetemjöl och bikarbonat, blanda ihop.
- Lägg degen i en bunke och låt vila i kylen över natten, minst 6h.
- Kavla ut pepparkakorna tunt och stansa ut med formar.
- Grädda mitt i ugnen på 200°C tills gyllenbruna, mellan 4 och 10min.
- Låt svalna på galler och förvara i en tättförslutande burk tills de ska ätas (gärna med en bit blåmögelost, mums!)