Persikogalette med Vanilj

augusti 17, 2015 – Taggad som

Choose your peaches wisely...

Skämt å sido, kvalitén på frukten eller bären du väljer att lägga i pajen är avgörande i hur du kommer att lyckas. Härlig frukt, härlig paj. Här satsade jag  på några riktigt mogna, nästan på gränsen till för mjuka persikor. Hittar du inga mogna persikor? Kör på något annat som är moget och sött så sköter frukten resten. Galette är den perfekta pajen för att framhäva en frukts helt egna smak på det vis naturen själv menat.

Mördeg med skrädmjöl

Ingredienser

  • 125g kallt osaltat smör
  • 65g florsocker
  • 120g vetemjöl
  • 60g skrädmjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk råsocker

Metod

 

  1. Mixa smör och florsocker i en matbredare, eller blanda för hand. Försök undvika att använda dina fingrar direkt eftersom vi vill att degen ska vara så kall som möjligt så den blir frasig och spröd när den bakas.
  2. Tillsätt en äggula och sedan mjölet, spara vitan till pensling.
  3. Fortsätt mixa tills degen gått ihop, tillsätt pyttelite kallt vatten om det skulle behövas.
  4. Degen ska kännas ganska 'blöt' men ändå hålla ihop ordenligt.
  5. Plasta och kyl degen minst 1h, men gärna längre så att mjölet sväller och smöret sätter sig ordentligt.
  6. Ta fram degen och låt stå i rumstemperatur 10min så den mjuknar något.
  7. Kavla mellan två bakplåtspapper tills du har en ganska rund cirkel, ca 40cm bred och ca 3 mm tjock.
  8. Lägg den utkavlade degen i kylen medan du förbereder dina persikor.
  9. Ta ut degen ur kylen och strö över maizena i en cirkel i mitten, så att den safter persikorna släpper i ugnen sugs upp och inte gör att degen blir blöt.
  10. Lägg persikorna i ganska tunt lager på degen, ordna dem i ett snyggt mönster eller bara släng på beroende på humör.
  11. Pensla vaniljsirapen ovanpå persikorna
  12. Vik in kanterna av degen runt över persikorna, detta är inget perfektionsarbete, charmen ligger i ojämnheterna.
  13. Pensla kanten av degen med äggvitan och strö över råsocker på kanten.
  14. Grädda tills kanten är gyllenbrun och persikorna mjuka, ca 35min på 180°C mitt i ugnen.

Persikor

Ingredienser

  • 3 mogna persikor
  • 1 färsk vaniljstång
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 dl vatten
  1. Klyfta 3 färska persikor relativt tunt, ca 1 cm tjocka och lägg åt sidan.
  2. Dela en färsk vaniljstång på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv.
  3. Lägg vaniljfrön och socker i en liten kastrull med vatten och låt sjuda kort.

Bra råvaror är som sagt grunden till all framgång inom bakning, men ett trick förutom att använda goda frukter är att kombinera och förhöja smakerna. Till dessa söta persikor ville jag inte komplicera saker allt för mycket, så jag kokade en snabb vaniljlglaze som jag borstade på innan gräddning.

Ett schysst vaniljsocker räcker långt, men för just det här receptet så räcker det inte riktigt till. För att få till den där mellansöta och eleganta vaniljsmaken behövs en ordenlig vaniljstång, just den här madagaskarvaniljstången fick jag på i ett stånd på Albert Cuypt Markt i onsdags, men just att använda färsk vanilj gör stor skilland i den här pajen. Lite lyxigt, men ibland får man unna sig.

Den här galetter är långt ifrån perfekt rund eller perfekt jämn, men det är där jag tycker charmen ligger. Det är en rustik och smaskig paj där det inte krävs allt för mycket finpilleri för att få ett fint resultat.

Att strö råsocker på degen kan man såklart hoppa över, men för att få den där knapriga, karamelliga finishen så är det ett måste.

Det här är en av mina absoluta favoritpajer och kanske mitt bästa recept.  Den är lite extra oemotståndligt god när den fortfarande är ljummen och serveras med lite riktigt god vaniljglass. Mmmh!