Posh Black Forest Gateau
Choklad, choklad, choklad och lite grädde, och körsbär. Den här tårtan har en ultimat smakkombination med mörk chokladenbotten och chokladganache som bryts av med frisk grädde, söta körsbär och pigg kirsch. Whats not to like?
Det här receptet fick kallas Black Forest eftersom det är en Schwarzwald torte i den traditionella meningen, som består av chokladbottnar och inte nötmarängbottnar som den försvenskade men ack så goda varianten gör. Ursprungsreceptet är alltså en tysk klassiker, som piffats till med en tempererad chokladkrage, det tillför både imp-faktor och det där krispet man ofta saknar i tårtor.
Den här tårtan blir godare med tiden, var inte rädd för att låta den stå i kylen en dag eller två innan du tänker äta den.
Chokladbottnar
Ingredienser
- 50g mörk choklad
- 175g osaltat smör
- 2 ägg
- 200ml fet yoghurt
- 300g vetemjöl
- 350g strösocker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1tsk bikarbonat
- 100ml kirsch, körsbärslikör (till att dränka bottnarna efter bakning)
Metod
- Sätt ugnen på 180°C.
- Smöra och mjöla en springform, ca 15cm i diameter.
- Smält smör och choklad försiktigt tillsammans.
- Blanda de torra och de blöta ingredienserna var för sig.
- Blanda samman chokladblandningen, de torra ingredienserna och de blöta ingredienserna
- Tillsätt 100ml kokande vatten och vispa tills det inte finns några klumpar.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen tills den rest sig ordentlig och klarar stickprov, ca 30min.
- Ta ut ur ugnen och formen, låt svalna lite på galler.
- Medan kakan fortfarande är ljum, pensla på rikligt med kirsch.
- Låt svalna helt och dela sedan i 3 jämna lager.
Mörk Choklad Ganache
Ingredienser
- 125g mörk choklad
- 100ml vispgrädde
Metod
- Hacka chokladen fint
- Koka upp grädden i en kastrull
- Slå grädden över chokladen och låt stå ca 2min.
- Rör tills chokladenganachen är jämn och blank.
- Kyl ganachen ca 1h.
Fyllning, Chokladkrage och Topping
- 400ml grädde, vispad
- 300g mörk choklad
- 1 burk konserverade körsbär (ca 200g), avrunna
- 100ml god körsbärsmarmelad
- Färska körsbär
- Bär från trädgården
Metod
- Bred ett tunt lager av körsbärsmarmelad på den understa bottnen
- Lägg ett lager grädde
- Toppa med hälften av de avrunna körsbären.
- Lägg på mittenbotten och upprepa.
- Bred ett tjockt lager ganache på det överta lagret och toppa sedan med med bär efter tycke.
- Temperera den mörka chokladen, Hur? Så här.
- Bred ut chokladen på en tjock plastfilm/uppklippt plastficka.
- Låt chokladen sätta sig något och lyft sedan upp kragen och placera runt tårtan.
- Ställ i kylen ca 10min innan du tar av plasten.
- Pudra med lite kakao om andan faller på och servera!
Just nu är det full bärsäsong i trädgården, så släng på det som mognat i din trädgård. Jag slog till på lite vinbär och krusbär här för att komplettera körsbären.
Det finns redan grädde i tårtan, men det finns inget som hindrar att man serverar en klick till också.
Så här ser varje söndagskafferep ut hemma hos mig, såklart.