Rostad mandel & Vaniljgömmor | Bullar
De här bullarna är en nyuppfunnen favorit här hemma. Fyllda med en lyxig god hemlagad mandelmassa gör dem till en vinnare. Snåla inte med fyllningen och se till att försluta bullarna ordentligt så är du garanterad ett bra bak. Läs här för fler tips om hur du lyckas med degen.
Vetedeg (36st)
Ingredienser
- 800g vetemjöl special
- 50g blå jäst
- 500g röd mjölk
- 2tsk nystött kardemumma
- 85g strösocker
- 150g mjukt osaltatsmör
- ½ tsk salt
- 1ägg (till pensling)
Metod
- Ljumma mjölk till strax under 37°C, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten.
- Blanda i 2 tsk nystött kardemumma, strösocker och salt.
- Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig.
- Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen till smidig.
- Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, minst 30min.
- Förbered under tiden fyllningen.
- Kavla ut degen och skär rutor, klick ut en tesked mandelfyllning i varje och nyp ihop hörnen.
- Se till att fyllningen inte stick ut någonstans, annars så flyter den ut.
- Lägg i en bullform och i en muffinsplåt om du har (hjälper till med så att bullen jäser på höjden)
- Jäs ca 30min till.
- Pensla med uppvispat ägg och strö lite krossade mandlar ovanpå.
- Grädda mitt i ugnen på 225° tills bullarna är gyllenbruna, ca 10minuter.
- Låt svalna på galler och njut!
Rostad mandel & vaniljfyllning
Ingredienser
- 100 mjukt osaltat smör
- (1 ½ msk florsocker)
- 1 äkta vaniljstång
- 3 dl oskalade mandlar
- 3 dl råsocker
- 1 äggvita
Metod
- Rosta mandlarna i torr panna, mixa samman och tillsätt äggvita.
- Blanda med vaniljstång och mjukt smör. Ställ åt sidan.