Salted vanilla fudge
Fudge är ljuvligt gott och underbart enkelt! Det går att variera i oändlighet, välj själv den smak och hårdhet som du gillar bäst, jag tycker om när den är precis så mjuk att den smälter när du lägger den på tungan. Här kommer mitt bästa recept på saltad vaniljfudge, riktigt smarrigt och lagom precis till advent!
Fudge
Ingredienser
- 100g smör
- 350g brunt socker (ljust muscovado- eller råsocker)
- 200g strösocker
- 200g sirap
- 350ml grädde
- 1 vaniljstång
- 2tsk flingsalt
Metod
- Rör smör, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull, tills det smält.
- Låt koka upp försiktigt, och rör då och då.
- Klä under tiden en värmetålig form med bakplåtspapper,( min var ca 16x16cm)
- Koka tills 116°C för en mjuk fudge som smälter i munnen, eller 121° om du föredrar en fastare konsistens.
- Ta fudgen av värmen och låt svalna något.
- Tillsätt fröna från vaniljstången, 1 tsk av saltet och rör tills fudgen börjar svalna och bli tjock.
- Häll fudgen i formen, strö över resten av flingsaltet och låt stelna i rumstemperatur, minst en timme.
- Skär fudgen i bitar och servera eller spara till adventsfikat.
Inte provat vanilj och salt förut? Löjligt gott!
Förvara den i kylen, så kan du plocka fram lite i taget allt eftersom suget faller på i adventstid.