Smala baguetter med råg och valnötter
G O D J U L! Hoppas ni firar dagen tillsammans med era nära och kära och frossar i glögg och gottigheter. Här kommer ett härligt recept på smala baguetter du lätt svänger ihop till en middag, eller varför inte till julbordet?
Vridna rågbaguetter med honung & valnötter
Ingredienser
- 1 dl rågmjöl (blötlägges i 1,5 dl vatten)
- 100g valnötter
- Ca 600g vatten
- 50g färsk jäst
- 1 kg vetemjöl
- 2 msk honung
- 14g Salt
+ hackade valnötter och pumpafrön till topping
Metod
- Lös upp jästen i en bunke med ett par matskedar kallt vatten.
- Ljumma på resten av vattnet och honungen till 35°C (eller lite svalare än fingervarmt om man inte har en termometer).
- Häll i vetemjöl special, lite i taget tills degen precis går ihop, den ska vara lite kletig.
- Knåda degen i maskin tills den är riktigt smidig och glutenet är fullt utvecklat, ca 10min.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter.
Utbakning
- Stjälp upp degen på bordet och tillsätt valnötterna. Vik ihop degen och knåda för hand tills smaksättningen är jämt fördelad i degen.
- Värm ugnen till 250°C (ej varmluft) och lägg in en baksten om du har mitt i ugnen.
- Jäs degen i en bunke under plastfolie på ett varmt ställe tills den är dubbelt så stor, ca 40min.
- Stjälp upp degen på bordet och forma till 8 smala baguetter.
- Dra försiktigt ut degen tills den är avlång, försök att inte förlora luft i degen.
- Doppa ena sidan i vatten och sedan i pumpafrönen/valnötterna. Vrid sedan baguetten ordentligt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande baguetterna.
- Täck med en bakduk och jäs i ytterligare 25min.
- Dra över bakplåtspappret med baguetterna på bakstenen och grädda mitt i ugnen ca 20min. Sänk temperaturen till 220°C efter 10min.
- Ta ut baguetterna och låt dem svalna på galler.