Smöriga Briochebullar
Det är något med doften som fyller köket när man bakar de här bullarna. Det luktar inte som vanliga vetebullar utan mer som om du klivit in i ett franskt bageri. Smöriga, krispiga, mjuka och fruktansvärt goda, men försöker du äta mer än en riskerar du extrem övermättnad och en följande paltkoma. Med detta sagt brukar jag baka dessa bullar relativt regelbundet, med en deg som både innehåller ägg, smör och socker befinner den sig i gränslandet mellan bröd och kaka. Optimal på det viset att både sött och salt pålägg passar lika bra, en allpurpose-bulle. I like it! Briocher enligt konstens alla regler kan vara krångliga och kräva allt för mycket tid, så det här riktigt snabba Briochebullar, passar mitt icke-existerande tålamod perfekt.
Bullarna
Ingredienser
- 150ml mjölk
- 20g färsk jäst
- 5äggulor
- 375g mjöl
- 30g socker
- 150g mjukt osaltat smör
- 1 nypa salt
- 1 ägg (till pensling)
Metod
- Ljumma mjölken i en kastrull, mjölken får inte bli varmare än 37°C.
- Smula jästen i bunken till en köksassistent, häll i lite a mjölken lite i taget så jästen löser sig.
- Tillsätt äggulorna och mjölet och sätt igång maskinen.
- Knåda på låg hastighet i ca 5 min i maskin eller ca 10min för hand.
- När glutenet har utvecklats och degen känns elastisk så börjar du tillsätta smöret lite i taget.
- När allt smör är inarbetat och degen är smidig, täck och låt jäsa i 1h 30min.
- Dela sen degen i golfbollstora delar och lägg på en bakplåt, täck och jäs ytterligare 1h.
- Sätt ugnen på 175°C när det är 10min kvar på andra jäsningen.
- Baka mitt i ugnen tills bröden är mörkt gyllenbruna, ca 20min.
- Låt svalna på galler innan de serveras till en lyxig frukost eller till en pulled pork middag.