Sockerkaka med Blodapelsin och Grand Marnier
Sockerkaka kan låta dötrist, men just den här kakan är det ett brott att underskatta. Det här rock n rollens sockerkaka och passar minst lika bra på fest som en vanlig torsdagseftermiddag. Riktigt saftig, söt, aromatisk och svingod. Att den är riktigt enkel att baka skadar heller inte. Är man inte så förtjust i sprit eller likör så är det bara att byta ut vätskan i glasyren helt till apelsinsaft, eller hallonjuice för en häftig rosa frosting.
Här kommer receptet du inte kommer klara dig utan framöver.
Sockerkaka
Ingredienser
- 250g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 300g strösocker
- zest från 2 blodapelsiner
- zest från 1 citron
- 120g blodapelsinsaft
- 130g osaltat smör, smält och avsvalnat
- 120g mjölk
- 2 ägg
Glasyr
Ingredienser
- 120g florsocker
- 2 msk Grand Marnier eller annan citruslikör
- 2 msk blodapelsinjuice
Metod
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smöra och mjöla en sockerkaksform.
- Blanda de torra ingredienserna och de blöta var för sig.
- Häll gradvis de blöta ingredienserna i de torra, rör med en visp tills det går ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda mitt i ugnen tills lätt gyllenbrun på toppen och ger en torrt stickprov, ca 50min.
- När kakan är klar, låt den svalna något i formen på ett galler innan du tar upp den.
- När kakan är helt kall förbered glasyren.
- Blanda florsockret med 2 msk Grand Marnier och 2 msk vatten eller apelsinjuice och du har något kvar från tidigare.
- Fyll glasyern i en spritspåse och spritsa över kakan i valfritt mönster. Den här kakan kunde jag gott ha varit lite mer generös med dekoren, men fint blev det!
Jag hade dessa bleka supersöta blodapelsiner liggandes hemma och kunde inte motstå att slänga ner dom i den här kakan. Men det går att byta ut mota andra apelsiner efter säsong, se bara till att de är söta och ekologiska eftersom det är mycket zest i receptet, och vanliga apelsiner brukar vara så hårt besprutade.
Kakan innehåller mycket vätska, så var inte förskräckt om det i det här stadiet nästan känns ogräddad, den känslan försvinner när den svalnar och hinner sätta sig.
Nu får denna läckerbit åka med till min kära moster som bjuder på lunch. I min familj finns det nog ingen som inte gillar sötsaker till kaffet, så det är extra kul att ta med något bakat när man vet att det blir så uppskattat.
Ha en fin sommardag och smält inte bort i värmen!