Trädgårdens Rödvinbärsgelé

juli 24, 2015 – Taggad som

Vinbärssäsongen är här! Äntligen finns det mängder av bär på buskarna som bara skriker om att få bli till något gott. Nu i helgen så passade jag på att plundra mina föräldrars röda vinbärsbuskar när jag var på besök. Så blev det till att safta, sylta och geléa hela helgen!

Här kommer recept på min godaste rödvinbärsgelé. Inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

Rödvinbärsgelé

Ingredienser

  • 1200g (ca 2liter) orepade röda vinbär (på gränsen till omogna)
  • ca 2dl vatten (till att täcka botten av kastrullen)
  • 750g strösocker

Metod

  1. Ställ in de burkar du tänker hälla upp gelén på i ugnen och värm till 100°C.
  2. Lägg vinbären i en kastrull. Är bären mycket mogna behöver du tillsätta pektin för att gelén ska sätta sig. Men är de på gränsen till omogna går det superbra utan tillsatser.
  3. Häll på vattnet och låt sjuda tills bären börjar safta sig
  4. Pressa bären med en slev mot kanten av kastrullen så att bären mosas
  5. Häll av bärmoset i en silduk eller lägg en ren bomullstrasa i ett durkslag och samla upp saften.
  6. Låt vinbären självrinna i ca 30min, om du pressar silduken blir gelén grumlig.
  7. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt socker.
  8. Koka i ca 10min och ta med en sked bort det tjocka skummet som bildas på toppen.
  9. Häll upp gelén på de varma burkarna och låt svalna med öppet lock.
  10. Smält pektin försiktigt på spisen och häll ett ca 4mm tjockt lager som täcker toppen av gelén.
  11. Förvara gelén torrt, mörkt och svalt, eller i kylskåp så håller den sig längre.