Trädgårdens Rödvinbärssaft

juli 29, 2015 – Taggad som

Har man en gång gjort hemlagad saft så finns det ingen återvändo. Fruktigt, fräsht, hälsosamt och framförallt fantastiskt gott! Smaken borde inte ens få jämföras med köpesaft, plus att man slipper allt skräp som krävs för massproduktion.

Vinbärssaft är en av mina absoluta sommarfavoriter och det är ett enkelt sätt att ta tillvara på en stor mängd av bär från trädgården, perfekt om man nu som mina föräldrar har ett överflöd. Det finns inga stränga regler när det kommer till fruktsafteri, i det här receptet har jag använt röda vinbär, men hade jag haft lite svarta eller vita vinbär hade de också följt med. Med den här hemlagade saften kan man få sommaren att räcka en bra bit in på vintern. 

Här kommer receptet på min godaste rödvinbärssaft. Inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

Ingredienser

  • 2 kg orepade röda vinbär (ca. 4 l)
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 525 g strösocker (6 dl) per liter avrunnen saft

Metod

  1. Lägg vinbären i en kastrull. Häll på vattnet och låt sjuda tills bären börjar safta sig.
  2. Pressa bären med en slev mot kanten av kastrullen så att bären mosas
  3. Häll av bärmoset i en silduk eller lägg en ren bomullstrasa i ett durkslag och samla upp saften.
  4. Låt vinbären självrinna i ca 30 min, om du pressar bären i silduken kan den bli grumlig.
  5. Häll tillbaka saften i kastrullen, tillsätt socker och glöm framförallt inte att smaka av.
  6. Koka i ca 10 min och ta med en sked bort skummet som bildas på toppen.
  7. Om du vill förvara saften på flaska är det i detta steg man bör tillsätta konservingsmedel, jag föredrar att förvara saften i frysen och ta fram efter behov. Den frysta saften har konsistensen av sorbet så det är enkelt att ta fram en skopa och lösa upp i ett glas. Somrigt och gott!