Vad är äkta kanel egentligen?
Dagens lucka är tips på hur du identifierar äkta kanel från dess kopior!
Visste du att mycket av den 'kanel' vi konsumerar (särskilt i juletid) inte är äkta kanel? Ofta är det en mindre aromtaisk kopia som är mer lättodlad och därmed billigare till skillnad från riktig kanel som nästan uteslutande odlas i Sri Lanka. Den äkta kanelen, har en delikat doft och innehåller alla nyttigheter kallas Chelynkanel och är mycket godare än kopian 'Cassia'. Chelynkanel innehåller dessutom en mycket mindre del koumarin, ett ämne som är lätt giftigt och kan orsaka huvudvärk i överkonsumtion.
Så köp äkta kanel, det är väl värt! Men hur vet du då att du fått tag på äkta kanel? Enklast är att köpa hela stänger. Du kan lätt identifiera den äkta har många lager tunn bark istället för ett. Det liknar nästan en cigarr med alla lager! Barken ska kännas tunn, krispig och vara ljusbrun. Då vet du att du fått tag på den äkta varan!