Varma Mini - Madeleinekakor

oktober 11, 2015 – Taggad som

Doften av nybakade, fluffiga och varma Madeleinekakor kan vara något av det bästa som finns! Madeleines är små franska mjuka kakor som påminner om en luftig sockerkaka. Just mitt recept använder sig av brynt smör och äkta vaniljstång för att ge extra aromatiska och smaskiga kakor. Receptet är dessutom superlätt att variera och här hittar du tre varianter, den klassiska med endast vanilj, en med svartvinbär och en med citron som är doppad i chokladganashe.

Hur sött är det inte att servera en mini-trio med Madeleines till kaffet? Nu började jag tänka på söta Madde från Hela Sverige Bakar, kika in på hennes rosafluffiga blogg här.

Madeleines

Ingredienser

  • 150g smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 ägg
  • 100g strösocker
  • 150g vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 färsk vaniljstång
  • 1 nypa salt
  • 100g mörk choklad (till ganashe)
  • 100g vispgrädde (till ganashe)
  • (Extra smaksättning till 1 sats)

  • För svartvinbär (2msk frystorkat svarvinbärspulver)
  • För citron (zest från 1 citron)

Metod

  1. Smält smöret på låg värme på spisen, höj sedan värmen till medel och låt smöret brynas. Rör om då och då så att det inte bränns i botten. När smöret doftar nötigt och har en bärnstesliknande färg är det precis lagom. Låt svalna.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, salt (+ ev smaksättning) i en skål.
  3. Dela på vaniljstången och mosa fröna med kniven och en nypa socker, så att vaniljkornen inte klumpar ihop.
  4. Vispa ägg, vanilj och socker luftigt och poröst i en skål.
  5. Rör i mjölmixen, sirapen och till sist det brynta smöret.
  6. Nu måste smeten vila minst en timme i kylen (upp till ett par dagar) för att få den typiska madeleine toppen på baksidan.
  7. Passa på att göra ganashen. Smält vispgrädde och hacka mörk choklad (tillsätt ev svartvinbärspulver)
  8. Värm grädden tills den precis börjar koka, slå sedan över den hackade chokladen i en skål.
  9. Låt stå 1 minut och rör sedan tills slät.
  10. Klicka ut teskedstora klickar av madeleinesmet i en smord madeleineform (se nedan), fyll ca 3/4 av gropen (överfyll inte!) och grädda tills toppiga (se nedan) ca 4-5min på 200°C.
  11. Servera direkt eller doppa i ganashe och njut!

Vanilj och citronsmaksatta Madeleinekakor, doppade i mörk chokladganashe.

Klassiska Madeleinekakor med äkta vanij.

Madeleines med svartvinbär, doppade i vit chokladganashe (100g vit choklad och 100g grädde) med (1 msk) frystorkade svartvinbär.